Kuldvasikas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kes tunnevad meie kombeid, teavad, et meil leidub alati kulda, ütles USAs elav indialane, kelle kodust rööviti kogu kuld, kaasa arvatud kuldniidiga ääristatud sarid, jättes hõbenõud ja elektroonika puutumata. India kuld on kõrgekaraadiline ja seoses kullahinna tõusuga on indialaste kodud saanud sissemurdjate huviobjektiks.


Ehkki praegune India on lääne tüüpi panku täis ja pangakrahh olemata, eelistavad pereisad ikka suunduda koos naisega pidulikult kullapoodi, et säästetud rahale igavikulist väärtust anda. Kuldehetest saab tütre kaasavara, mis põlvest põlve edasi läheb.



Viimasel ajal ostetakse samasuguse pidulikkusega ka Vuittoni kotte, nagu oleksid needki tehtud puhtast kullast ja muutuksid ajas aina hinnalisemaks. Jumal teab.



Indialased ei karda rikkusega uhkeldada. Siin pole olnud rahvarevolutsioone, kus rikastel pead otsast lendasid ja tagasihoidlikkus maailma sündis. Mida rohkem, seda uhkem. Bollywoodi megastaar Amitabh Bachchan (67) saab tõsielusarja «Big Boss» saatejuhina 15 miljonit ruupiat (u 3,5 miljonit Eesti krooni) ühe osa eest 84-osalises sarjas. Bollywoodi teine gigant Shah Rukh Khan (44) ehitab Dubaisse omanimelise unelmate saare. Ent ei midagi Neverlandi-laadset. See saab olema moodne äritänav, kus pilvelõhkujate põhja on peidetud veealused diskod-lounge’id.



Miks King Khan ei investeeri Indiasse? Kahtlemata on siin mängus teatud araabia šeik, ent lubage mul vastata teisiti. Indias on liiga palju vaeseid. Vaesust ei saa ravida rikkusega, vaesust saab ravida ainult armastusega, ent isegi ema Theresa, kes pühendas oma elu kõige vaesematele, kannatas sügava depressiooni all, nagu tema päevikust selgub. Vaesed rikuvad kõik ära.



Istun kohvikus, kus üleöö on hinnad lakke hüpanud, ja loen ajalehest, kui palju lapsi Uttar Pradeshis kannatab alatoitluse all. See on kirjas kõrvallausena loos, kus räägitakse muslimite siidikudumisäri langusest. Uskumata oma silmi, loen seda lauset veel ja veel, kuni otsustangi oma silmi mitte uskuda. Ajakirjanikud ju armastavad liialdada, eks ole.


Indialased on meistrid mitte märkama asju, mis silma riivavad. Vahel ma võpatan, nähes poolikut koera, kel siseorganid väljas, ent kes siiski liigub suht rõõmsameelsena. Siis ütlen: see on jumala tahtmine.



Räägin teile parem sellest, et India ostis


IMFilt 200 tonni kulda ja kuulub nüüd ametlikult kullariikide esikümnesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles