Kinobuss toob esilinastusi, filmikontserte ja ruumilise kino

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3D kinoseanss Nukufilmi 50. juubelil.
3D kinoseanss Nukufilmi 50. juubelil. Foto: Viljar Sepp

Kinobussi kaheksas (∞) suvetuur toob endaga mitmeid filmisündmusi ja –üllatusi, lisaks ansamblile Kosmikud ja «Noorte kotkaste» filmikontserdile toimub eriprillidega ruumilise kino ja uue Eesti lühifilmide kogumiku «Seks ja surm» vaatamine ning esimese setukeelse filmi «Taarka» esilinastus.

Suvetuuri avab 3D ehk ruumiline kino, mis on Eesti kinopubliku jaoks üsna tundmatu ja uudne mõiste, mida suvetuuril laiemalt tutvustatakse, vahendas Kinobussi koordinaator.



Ruumilises kinos näidatakse stereoskoopilisi filme, mis tähendab, et vaataja satub justkui filmitegelaste sekka kinoekraanile. Selle efekti loovad vastavad polaroidprillid, mis tekitavad filmi sündmuste sees olemise tunde. Hoolimata sellest, et Eestis puudub tänaseni statsionaarse ruumilise kino näitamise võimalus, on meil juba alates 1977. aastast meisterdatud stereoskoopilisi filme, täpsemalt stereoskoopilisi nukufilme.



Näitamisele tulevad Elbert Tuganovi «Suveniir», mis väidetavalt on maailma esimene ruumiline nukufilm, Heino Parsi «Kui mehed laulavad» (1979), Elbert Tuganovi «Õunkimmel» (1981) ja Andres Tenusaari «Mirjami piknik» (2007). Multifilmidele lisaks tuleb esitlemisele huumorikas ja animatisooni elemente sisaldav dokfilm «Aja meistrid», mis kõneleb nukufilmimeistritest Elbert Tuganovist ja Heino Parsist.



3D kino näeb 25. juulil Kõrgessaares, 26. juulil Leisis, 27. juulil Pürksis, 29. juulil Võhmas, 30. juulil Tootsis ja 1. augustil Lelles.



Kogumik «Seks ja surm» koosneb neljast lühifilmist - neljast erinevast loost, mida iseloomustab hüüdlause «seksis ja surmas on kõik lubatud!». Marianne Kõrveri «Amatöörid» räägib poisist, keda elu viib pornofilmi võtetele. Kristiina Davidjantsi «Veresidemed» jutustab kirest ja ahnuseset armukolmnurga pöörises, Tanel Toomi «Teine tulemine» vendadest Thomasest ja Marcusest sõjakeerises. Priit Pääsukese «Must Peeter» toob vaatajateni loo Peetri ja tema naise keerulistest suhetest.



«Seks ja surm» linastub 2. augustil Omedus, 3. augustil Võõpsus ja 4. augustil Läänistes.



5. augustil toimub Meremäel Ain Mäeotsa uue filmi «Taarka» esilinastus. Maailma esimene täispikk setukeelne film põhineb Kauksi Ülle samanimelisel näidendil ja jutustab loo Taarkast, Hilana külast pärit leelotajast, keda mängib Siiri Sisask.



«Taarka» on traagiline lugu Seto rahva ühest pöörasemast esindajast – isepäisest ja julgest noorest naisest Hilana Taarkast, kellest vaatamata seto kogukonna tabudele vastandumisele sai Seto lauluema. Olles naisena kõike muud kui traditsioone järgiv, oli Taarka suurim sõnaline, seto laulutraditsiooni edasiviiv, isepäine, kuid jõuline isiksus, keda 1930. aastatel tunnustati nii kodu- kui välismaal.



Kinobussi suvetuuri toetavad Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, Eesti Filmi Sihtasutus, kohalikud omavalitsused, Tallinnfilm, Filmarhiiv, Edelaraudtee, Emajõe Lodjaselts, Postimees, Sony, Televõrk, Delfi, Ithal Kraanad, Respo, RMK, Thundebird, A. Le Coq ja Eesti filmistuudiod.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles