Ellerhein tähistab 50. tegutsemisaastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna tähistab kontserdiga Estonia kontserdisaalis oma 50 aasta juubelit tütarlastekoor Ellerhein, mis kasvas välja 1951. aastal Heino Kaljuste (1925-1989) asutatud Tallinna Pioneeride Palee lastekoorist.

1970. aastal alustas koori juures teise dirigendina tööd Tiia-Ester Loitme, kes 1989. aastast jätkab peadirigendina Heino Kaljuste elutööd.

1966 moodustati lastekoori 15. aastapäeva tähistamise käigus koori vilistlastest kammerkoor, mille dirigendiks sai 1971. aastal Heino Kaljuste poeg Tõnu Kaljuste, kel tollal olid pooleli veel muusikaõpingud. 1969. aastal said nii laste- kui kammerkoor Friedrich August Saebelmanni samanimelise lastelaulu järgi nimeks Ellerhein.

1981. aastal tekkis Ellerheina kammerkoori baasil kutseline koor, tänane Eesti Filharmoonia Kammerkoor.

Praegune Ellerhein koosneb kolmest koorist: 80 lauljaga mudilaskoor, mida juhendab dirigent Anu Tali, 60-liikmeline lastekoor (dirigent Anneli Mäeots) ja saja osalejaga kontsertkoor, mille dirigendiks Tiia-Ester Loitme.

Ellerheinas on laulnud teiste seas Linnar Priimägi, Tõnu Kaljuste, Anne Velli, Pirjo Levandi, Merle Talvik jt.

Tiia-Ester Loitme sõnul on Ellerhein läbi ja lõhki tõsine klassikakoor. «Meid iseloomustavad ideaalid, kõrge taevas, maapind ja vesi,» kirjeldab oma elutööks saanud koori selle juht. «Me oleme nagu udu päev enne meie sünnipäeva tuli mere pealt - me pole nagu tõelised.»

Praegune tütarlastekoor Ellerhein on võitnud preemiaid paljudel rahvusvahelistel konkurssidel ja esinenud kontserdireisidel edukalt mitmel pool maailmas. Nende esinemisi arvustanud kriitikud on kõrgelt hinnanud koori ühtlast kõla ja kunstilist taset. Viimasel ajal on Ellerheina tütarlapsi järjest sagedamini kaasatud mitmesuguste oratoorsete suurteoste esitamisse.

Koori repertuaar koosneb klassikalisest ja kaasaegsest koorimuusikast väljapaistvatelt heliloojatelt üle kogu maailma. Suuri teeneid on Ellerheinal eesti koorimuusika rahvusvahelisel tutvustamisel, sest välisreisidel on koor kõige sagedamini esitanud Veljo Tormise ja Urmas Sisaski kooriloomingut.

Tänasel juubelikontserdil, mis algab kell 16, esitab Ellerhein Tõnu Kaljuste juhatusel Oliver Messiaeni «Kolm liturgilist pala» ja Tiia-Ester Loitme juhatusel Peeter Vähi budistlikust mõttelaadist kantud uudisteose «Roheline Tāra». Viimati mainitud teose esitusel on solist usbekitar Sevara Nazarkhan. (PM)

Tütarlastekoor Ellerhein 50

• Koori asutas 1951. aastal tunnustatud laulupedagoog ja koorijuht Heino Kaljuste.

• Ellerheina nime kannab koor alates 1969. aastast.

• 1966. aastal koori vilistlastest moodustatud kammerkoorist Ellerhein kasvas ajapikku Tõnu Kaljuste eestvedamisel välja Eesti Filharmoonia Kammerkoor.

• Tiia-Ester Loitme oli alates 1970. aastast lastekoori Ellerhein teine dirigent, pärast Heino Kaljuste surma 1989. aastal on ta tema elutööd jätkanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles