Ilon Wikland tööpuudust ei tunne

Janar Ala
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilon Wikland koos erksamatesse värvidesse võõbatud Karlssoniga.
Ilon Wikland koos erksamatesse värvidesse võõbatud Karlssoniga. Foto: Liis Treimann

Astrid Lindgreni raamatute illustraatorina tuntuks saanud Ilon Wiklandi tõid seekord Eestisse PÖFFi filmifestival ja Leelo Tungla raamatu «Jõuluajal juhtuvadki imed» ilmumine.



Kunstnik Ilon Wiklandil on sel aastal palju Eestis käimist olnud. Suvel avati Haapsalus tema Iloni imedemaa teemapark. Nüüdse käiguga tabas Wikland lausa kaks kärbest ühe hoobiga.



Esiteks oli pühapäeval Kinomajas PÖFFi raames Wiklandist jutustava dokumentaalfilmi «Ma joonistan, seetõttu olen» maailma esilinastus. Samuti jõudis poelettidele Leelo Tungla raamat «Jõuluajal juhtuvadki imed», millele on illustratsioonid teinud Wikland.



Režissööride John Hakalaxi ja Kim Finni film räägib Wiklandi lapsepõlvest Haapsalus ja Tallinnas, tema sõidust üle mere Rootsi ning maailma üheks tuntumaks lasteraamatute illustraatoriks saamisest.



Õnnestunud film


Wikland kiidab filmi ja ütleb, et režissöörid nägid sellega palju vaeva, kuid ega tal linateost enda minevikust kerge vaadata ole. «Saan ju varsti 80 ja see elu on mingis mõttes maha jäetud. Kuid samas jälle on film väga hästi tehtud, sest see näitab, kui ilus mu lapsepõlv oli,» tõdes elurõõmus daam.



Haapsalu periood filmis on Wiklandi jaoks tähtis ja selle taaslavastamist lapsnäitlejaid kaasates peab ta oluliseks ja õnnestunuks. «Oma vanavanemaid pean väga tähtsateks,» kinnitas Wikland, kes suurema osa oma sõjaeelsest Eesti ajast veetis vanavanemate juures Haapsalus.



Leelo Tungla «Jõuluajal juhtuvadki imed» on õigupoolest esimene raamat, mida Wikland koos eesti autoriga teinud on. Ta mainis, et tööd on tal kogu aeg palju ja kõikidele koostöösoovidele lihtsalt ei jõua vastu tulla. «See teeb ettevaatlikuks, sest töö peab olema kvaliteetne,» ütles Wikland.



Selle raamatu joonistused on varem Rootsis juba ühes jõululaulikus ilmunud, kuid kirjastaja Tiina Tammer leidis, et pildid sobivad hästi Leelo Tungla raamatusse, ja nii läkski. Mõned pildid ja kaane joonistas Wikland siiski täiesti uued.



Küsisin Wiklandilt, milline peab üks hea raamat olema, et see tema illustraatorisilma toitma hakkaks. «Töötasin üle 40 aasta koos Astrid Lindgreniga ja siis sain aru, milline hea kirjandus on. Häid kirjutajaid on ju palju, aga sellist nagu Astrid ei ole. Ta kohe oskas lühikeselt ja täpselt kirjutada,» meenutas kunstnik.



Wikland rääkis ka, kuidas ta just Armeenias oli. Ta käis ka ise Jerevanis kohal ning oli üllatunud, kui palju Karlssoni fänne Armeenias on. «Lindgren on ju kõikjal populaarne,» ütles Wikland.



Jõulud pere seltsis


Detsembris rändab tema näitus edasi Gruusiasse Thbilisisse, kus soovijad ka pilte osta saavad. Samuti pidi Venemaal palju Karlssoni fänne olema ning sealgi on plaan näitus teha. Wikland lisas, et ehk julgeb ta ka ise Venemaale sõidu ette võtta, kuigi mälestused okupatsioonist on valusad.



Kui Leelo Tungla raamatu pealkiri on «Jõuluajal juhtuvadki imed», siis Wiklandi jaoks tähendavad jõulud eelkõige rahulikku aega. Kunstnikul on neli tütart, kellest kaks elavad Šveitsis. Wikland rõhutab, et perekond on talle oluline ja tänavused jõulud veedabki ta Šveitsis Luzernis koos tütardega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles