Luuletaja loobus oma tööst prokuratuuris

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poetess Irja Vaher (25) luges Tartu Noorte Autorite Koondise kogumiku «Emajõe kondor» esitlemisel ette oma luuletuse «Nagu muiste Messalina», milles on juttu tema sobimatusest kohtusaali.

Olles töötanud pärast kõrgkooli kaks aastat Tallinna prokuratuuris, otsustas ta tänavu loobuda abiprokuröri ametist.

«Otsustasin nii sellepärast, et see töö mõjus mulle negatiivselt,» ütles Vaher. «Olen oma loomult väga emotsionaalne. Kippusin kurjategijatele tihti kaasa tundma ja elasin kodus uuesti läbi kõike, mida ma kohtuistungitel kogesin.»

Sai kohtust inspiratsiooni

«Meie töö ei ole nõrkadele,» ütles Tallinna prokuratuuri vanemprokuröri asendaja Dilaila Nahkur. «Siin peab taluma suurt pinget. Irja Vaher sai sellest aru ja lahkus prokuratuurist.»

Samas rääkis Nahkur, et just töö prokuratuuris andis noorele luuletajale juurde kuulsust, aga ka ainet luuletamiseks. «Ostsin tema eelmise luulekogu ja nägin, et mõned teemad on pärit kohtust,» ütles vanemprokuröri asendaja.

Tartu Noorte Autorite Koondisesse (NAK) kuulumise kohta rääkis Vaher, et sealsed ühisesinemised on andnud talle esinemisjulgust ja eneseväljendamise võimalust.

Kuigi ta ei ole saanud viibida kõikidel noorkirjanike ühisettevõtmistel, on tema kõrvu jõudnud neist mõndagi sellist, mis ei ole just kristallpuhtalt legaalne.

«Ma olen küll nende tempudest kuulnud, aga ma ei peaks neid nii tõsisteks üleastumisteks, et võiks seadusega vahele sekkuda,» ütles endine abiprokurör. «Luuletajad on ikka teinekord provotseerivad.»

Seekord humanitaarne valik

Luuletamise kõrval on Tartu NAKi liige ja endine abiprokurör Irja Vaher nüüd asunud taas kooliteele. «Õpin alates selle aasta septembrikuust Eesti Humanitaarinstituudis inglise keelt ja kirjandust,» ütles ta selgituseks. Eelmise kõrghariduse omandas Vaher Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas, mille ta lõpetas aastal 2000.

Esimese luulekogu «Hunt kuu poole ulub» pani poetess kaante vahele ja viis poelettidele oma kulu ja kirjadega siis, kui oli 17-aastane.

Möödunud aasta sügisel andis kirjastus Varrak välja tema teise luulekogu «Kõrk kaamlite markiis».

Äsja ilmunud Tartu NAKi kogumikku «Emajõe kondor» on koostaja ja toimetaja Veiko Märka valinud Irja Vaheri loomingust neli luuletust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles