Meediaarvustus: Andke uudistele avarust ja õhku!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

AK, ETV 1. ja 2. oktoobril kell 21

Uudistesaadetes on minule esmane sisu - edastatav teave -, vormi ehk stuudiokujundust märkan siis, kui keegi tähelepanu juhib või kui sisu nii loksub, et tähelepanu lõplikult hajub ning silm hakkab märkama pisidetaile.

Aga kui järele mõtlema hakata, siis asetaksin kahtlemata esikohale CNNi uudised, eelkõige seepärast, et siin toetab vorm sisu ja vastupidi - on haaret ja avarust, nii ruumilist kui vaimset. Kokkuvõttes jätab usaldusväärse mulje. Ja asi pole selles, et nemad on rikkad ja meie vaesed. Oluline on ikka mõte, selle sündimine ei sõltu niivõrd rahakoti paksusest. Meenutagem näiteks Iir Hermeliini eurovisiooni lauluvõistluse lavakujundust.

Kindlasti on AK uus stuudiokujundus oma puna-sinistes toonides äärmiselt trendikas (millegipärast tuli kohe meelde üks teine ETV saade - «Punane tuba») ja mina üks torisev konservatiiv, aga mulle lihtsalt ei meeldi kokkusurutus, asjade kuhjamine üksteise otsa. Pigem sobib selline justkui kusagile korterinurka surutud stuudiokujundus TV 3 uudiste intiimsesse jututuppa kui AKsse, mis püüab olla nii kõikehaaravalt ametlik ja distantsihoidev. Kuidas sobib see kokku ninapidi koosolemisega, jääb tegijate teada. Ju on neil siis oma kontseptsioon sisust ja vormist ning selle ühtsusest.

Üks pluss on sellel kokkusurutud kujundusel siiski: ära jääb uudisteankrute parem pool, vasak pool võimlemisharjutus kaamera ees. Asi, mille täiuslikkuseni omandas Indrek Treufeldt.

Kogumulje jäi aga nagu mõnest vana paneelmaja korteri köögist - kõik on seal käe-jala juures, ühe käega vala lapsele piima, teisega pööra pannil pannkooki. Ainult õhku on vähevõitu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles