PÖFFil jagati filmiauhindu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa-Iisraeli draama «Ajami».
Saksamaa-Iisraeli draama «Ajami». Foto: PÖFF

13. PÖFFi võistlusprogrammi EurAsia võitis Saksamaa-Iisraeli draama «Ajami», Baltimaade parimaks filmiks tunnistati Leedu linateos «Järv», Iraani «Keegi ei tea midagi pärsia kassidest» pälvis kokku kolm auhinda.

Kuueliikmeline rahvusvaheline žürii tunnistas parimaks Euraasia filmiks palestiinlase Scandar Copti ja iisraeli lavastaja Yaron Shani koostöös
valminud realistliku tänavaeepose «Ajami», vahendas festivali pressiesindaja.

Film räägib Tel Avivi vaesest Araabia linnaosast Ajamist ja selle värvikast, nii araablastest kui juutidest koosnevast elanikkonnast. Parima Euraasia filmi auhind anti PÖFFil välja kuuendat korda. Grand Prix rahalise väärtuse 10 000 eurot pani välja Tallinna linn.

Parima režissööri auhind läks soomlasele Klaus Härole filmi «Kirjad isa Jaakobile» eest. 2005. aastal pärjati sama lavastaja mängufilmi «Emadest parim» EurAsia võistlusprogrammis parima naisosatäitmise eest.

Tänavu aga läks parima naisnäitleja auhind rootsi näitlejatarile Maria Bonnevie'le rolli eest draamas «Ingel» (Norra), parima meesnäitleja auhinna pälvis David Dencik Taani filmiga «Vennaskond». 

Žürii eriauhinna pälvis Rumeenia-Moldova ühistöö «Pulmad Bessaraabias», mille maailma esilinastus toimus PÖFFil, eriauhind kinematograafilise meisterlikkuse ja väljendusrikkuse eest Iraani undegroundi jäädvustamisel läks aga režissöör Bahman Ghobadile ja operaatorile Turaj Aslanile filmi «Keegi ei tea midagi pärsia kassidest» eest.

EurAsia žürii tööd juhtis vene filmiprodutsent Aleksander Rodnianski ning kokku hinnati kahtekümmet filmi.

Teist korda anti PÖFFil välja parima Balti filmi auhind koos 5000 euro suuruse stipendiumiga. Rahvusvahelise Tridensi Balti täispikkade filmide
konkursi žürii tunnistas parimaks linateoseks Leedu režissööri Gytis Lukšasi töö «Järv», mis pälvis žüriilt ka Cinerva LV parima operaatori
auhinna (Viktoras Radzevicius), millega kaasnes 1000 euro suurune stipendium.

Viiendat korda anti välja ka Scottish Leaderi Eesti filmi auhind koos 50 000 kroonise stipendiumiga, mis läks Asko Kasele mängufilmi
«Detsembrikuumus» eest. Žürii äramärkimist leidsid ka Eesti filmid «Pangarööv» (Andrus Tuisk) ja «Disko ja tuumasõda» (Jaak Kilmi).

Kilmi dokumentaalfilmi «Disko ja tuumasõda» auhindas ka teist korda PÖFFil osalenud Balti filme hinnanud Rahvusvahelise Filmikriitikute Ühingu FIPRESCI žürii. 

Kokku osales konkursil üheksa täispikka filmi Eestist, Lätist ja Leedust

Esimest korda anti festivalil välja Põhja-Ameerika indie-filmide konkursi auhind, mis läks USA filmile «(Pealkirjata)», mille Euroopa esilinastus
toimus PÖFFil. Humoorikas linateos sai auhinnaks levi Baltikumi Cinamoni kinodes ja promotsioonitegevuse telekanalis Silver.

Aasia filmikunsti edendamise võrgustiku NETPAC žürii valis festivali parimaks Aasia filmiks Iraani linateose «Keegi ei tea midagi pärsia
kassidest» (režissöör Bahman Ghobadi), samale filmile andis oma auhinna ka Rahvusvahelise Filmiklubide Föderatsiooni FICC žürii.

Publiku lemmikuks sai Lõuna Korea komöödia «Merehädaline Kuul».

Kuuendat korda jagati PÖFFi elutöö auhinda, mille tänavu pälvis Eesti filmiajakirjanik Jaan Ruus.

Festivali auhinnad kuulutati välja PÖFFi ametlikul lõputseremoonial 4. detsembril 2009.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles