Tabamata Kull

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Raamat Elle Kullist ilmus ajakirja Eesti Naine sarjas ja eestinaiseliku intervjuuga tegu ongi – ohutu ja korrektne.


Ajakirjas ilmuvast tekstist erineb Hille Karmi portree vaid tähemärkide rohkuse ja fotomaterjali külluse poolest. Kahjuks peab nentima, et tegu pole kõige tugevama portreega.



Tekst on poliitiliselt korrektne ja mõjub ülistusena. Tundub, et autor on suhtunud Kulli austusega ning seetõttu jätnud portreteeritava ja portreteerija vahele seina.



Lisaks teatri- ja filmirollidele on riivamisi puudutatud Kulli salapärast poolt – suhteid teispoolsusega, mis on raamatu kangelanna kujunemisel määranud palju. Kulli legendaarsest hajameelsusest ja juhtumistest polegi peaaegu juttu.



Kahtlemata on põnevaim ja haaravaim osa Kulli mõtisklused ja tema laste jutud emast.


Kahjuks mõjuvad viimased peatükid, kus juttu Kulli tööst UNICEFis ja riigikogus igava ja väheusutavana, kohati mõjudes lausa kuiva pressiteatena. Selle mulje vältimiseks pidanuks tooma meeldejäävaid näiteid.



Meenub esitlusel Raivo Järvi suust kuuldu, et kui tavaliselt maast ja ilmast rääkivasse riigikogu suitsunurka tormab käigu pealt suitsu süütav Elle Kull, kaenlas patakas pabereid, viib ta jutu kohe erinevatele eelnõudele ja seadustele, ja juba teebki ta kiirelt minekut. Just värvikatest näidetest jääb Elle Kulli raamatus vajaka.



Kuid nagu Elle Kull raamatus tõdeb: elu ongi saladus. Nagu inimesed. Elle Kull jääb lugejale ka pärast raamatu lugemist saladuseks.



Raamat


«Elle Kull. Unes ja ilmsi»


Autor Hille Karm


Ajakirjade Kirjastus 2009

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles