Von Krahlist saab akadeemia

Piret Jaaks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Von Krahli teater alustab koos Eesti Raadio «Ööülikooliga» loengusarja, mille põhjal pannakse hiljem kokku lavastus.

Von Krahli teatri kunstiline juht Peeter Jalakas ütles, et idee teha Von Krahli Akadeemia tekkis tal lugedes Stephen Hawkingi teoseid, eriti «Aja lühilugu» ja «Universum pähklikoores». «Mulle on kosmoloogia aastaid huvi pakkunud, eriti Hawking, kuid neis raamatutes on üht-teist, mis vajavad laiemat käsitlust,» rääkis Jalakas ja lisas, et see oligi põhjus, miks akadeemia ellu kutsuti.

Resultaadina sünnib Jalaka sõnul loengusarjast lavastus nimega «Sündmuste horisont». Millest see rääkida võiks, on Jalaka sõnul vara öelda. Samas ütles ta, et muusika kirjutab lavastusele kuulus briti helilooja Gavin Bryars, kelle heliteos peaks valmima pärast talve.

Näitlejad loengutel

Loenguid kosmoloogiast, universumist ja ajast hakkavad Von Krahli teise korruse saalis andma erinevad teadlased ja humanitaartegelased. Näiteks kirjanikud Hasso Krull ja Rein Raud, tõlkija Linnart Mäll jt.

Loengusari algab 11. septembril ja selle külaliseks on filosoof Enn Kasak, kes peab loengu «Kosmoloogia põhimõiste kujunemisest». Loengud kestavad 21. septembrini ja neile saab registreeruda Von Krahli teatri valvelauas.

Lisaks loengupidajatele istuvad sada inimest mahutavas saalis ka Krahli näitlejad.

Samas viibinud Eesti Raadio toimetaja Jaan Tootsen lisas, et kõiki akadeemia loenguid saab hiljem kuulata «Ööülikooli» sügistalvises programmis.

Uus hooaeg

Esimene neljast Von Krahli tänavusest uuslavastusest esietendub 11. septembril ning kannab nime «Taksojuhid». Tüki lavastaja Ingomar Vihmari sõnul on see kahe mehe tükk, mis on kirjutatud spetsiaalselt soome näitlejale Asko Sahlmanile. Lisaks teeb lavastuses kaasa Ivo Uukkivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles