Linnateatri «Kaotajate»-suvi jätkub «Võitjate»-sügisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Linnateatri suvelavastus «Kaotajad» mängis end täissaalidega sedavõrd menukaks, et jätkab lavaelu ka tuleval suvel. Muusikalise näitemängu «Kaotajad» autor Jaan Tätte on end aga tänaseks näitlejaametist Linnateatri näitekirjanikuks kirjutanud.

«Uusi rolle Jaanil enam ei tule, neis lavastustes, kus ta aga seni mängis, mängib ta ka edasi,» ütles Linnateatri avalike suhete juht Marion Leppik.

Lavakate pealetung

Et näitleja Tättest näitekirjaniku ameti pidaja sai, on Tätte enda soov. Jagub ka põhjust - isegi äsja trükist ilmunud Linnateatri kolme viimase hooaja sündmusi sõnas ja pildis kajastava raamatu «Sillast Kaotajateni» pealkiri istub Tätte näidendites kinni.

Laupäevasel, Linnateatri 39. hooaja avaüritusel «Võitjate kontsert» tutvustas seda teost, mida Linnateatrist võimalik soetada, verivärske näitekirjanik, peanäitejuht Elmo Nüganen koos lavastaja Jaanus Rohumaa ning külalislavastajate Eva Klemetsi (EMA kõrgem lavakunstikool) ja Mart Kolditsaga (EMA kõrgem lavakunstikool) pajatasid aga tulevastest uuslavastusest.

Käimasolevasse poolaastasse mahutab Linnateater neli uuslavastust. Esimene neist, Lars Noréni perekonnadraama «Öö on päeva ema» esietendus Terttu Savola lavastusena juba 19. augustil Põrgulaval. 25. oktoobril jõuab Taevalaval esietenduseni Samuel Becketti «Godot’d oodates», mille lavastaja on Jaanus Rohumaa, kunstnik Aime Unt.

Nobeli preemia laureaadi Samuel Becketti kuulsaim näidend on aastal 1949. aastal kirjutatud neljale mehele, kuid aastal 2003 kõlab see kahe naise ja kahe mehe esituses: Anu Lamp, Külli Teetamm, Ain Lutsepp ja Andres Raag.

Kaks järgmist uuslavastust on aga juba lavakunstikooli lavastajatudengite päralt: Frank McGuinnessi «Et keegi mind valvaks» (lavastaja Eva Klemets, kunstnik Riina Degtjarenko) esietendub 1. novembril Köismäe tornis ning Viktor Pelevini «Tshapajev ja Pustota» (dramatiseerija ja lavastaja Mart Koldits, kunstnik Pille Jänes) jõuab Põrgulavale detsembris.

Menukad «Kaotajad»

Leppiku sõnul on hooaja teise poolde planeeritud veel kolm uuslavastust, lisaks neile läheb uuele ringile «Kaotajad», mida tänavu suvel mängiti kolmkümmend korda.

«Täpne publikuarv ei ole veel teada, kuna piletiaruanne on veel valmimisel,» sõnas Leppik. Et aga Lavaaugu saalis oli 600 kohta ning need olid kõik välja müüdud, siis käis «Kaotajaid» vaatamas ilmselt 18 000 inimest.

 Linnateatri uuslavastused

• Lars Norén «Öö on päeva ema»

Lavastaja Terttu Savola

Esietendus 19. augustil Põrgulaval.

• Samuel Beckett «Godot’d oodates»

Lavastaja Jaanus Rohumaa. Esietendub 25. oktoobril Taevalaval.

• Frank McGuinness «Et keegi mind valvaks»

Lavastaja Eva Klemets. Esietendub 1. novembril Köismäe tornis.

• Viktor Pelevin «Tshapajev ja Pustota»

Dramatiseerija ja lavastaja Mart Koldits. Esietendub detsembris Põrgulaval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles