Välisministeerium andis Eesti Kunstimuuseumile «Kana pesal»

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Govert Dircsz. Camphuyseni õlimaal «Kana pesal»
Govert Dircsz. Camphuyseni õlimaal «Kana pesal» Foto: Repro

Välisminister Urmas Paet andis Eesti Kunstimuuseumile 90. juubeli puhul üle Madalmaade kunstniku Govert Dircksz Camphuyseni õlimaali «Kana pesal». Seni kuulus Eesti Kunstimuuseumis restaureeritud maal Eesti saatkonnale Moskvas.


Välisminister Urmas Paeti sõnul on Eesti saadikud läbi aegade hinnanud ja kogunud kunsti, tehes väärtuslikke oste nii riiklikul kui ka eratasandil.

«Nii mõnelgi meie saatkonnal on esinduslik kunstikogu. Rariteetsemate kunstiteoste üleandmine kunstimuuseumile annab aga võimaluse teoseid ka kunstihuvilistele laiemalt tutvustada,» ütles välisminister Paet.

Samuti rõhutas Paet, et Eesti välisesindusi peaksid kaunistama eelkõige Eesti kunstike teosed ning seetõttu on igati kohane väliskunstnike maale eksponeerida Eesti muuseumites.

Eesti Kunstimuuseumi ja Eesti välisdiplomaatia ajalugu on omavahel tihedalt seotud. Kirglik kollektsionäär Peeter Tauk, Eesti Vabariigi aukonsul Peterburis, pühendus kunstile sedavõrd, et temast sai 1930. aastatel Eesti Kunstimuuseumi direktor. Arvestatav Euroopa vana maalikunsti kollektsioon oli ka Julius Seljamaal, kes oli Eesti suursaadikul Moskvas aastatel 1928-1933.

Amsterdami kunstniku Govert Dircksz Camphuyseni (1624-1672) õlimaal «Kana pesa» on maalitud aastatel 1645-1650. Maali originaalsus ja autorsus on leidnud kinnitust rahvusvahelises erialaringis.

Gorkumis sündinud Govert Camphuysen õppis Amsterdamis portreekunsti, spetsialiseerudes hiljem ümber taluinterjööride maalimisele, mille üheks alažanriks on kodulindude «portreed».

1652. aastal suundus Camphuysen tööle Gottorfi õukonda Schleswig-Holsteinis ning 1655. aastal sealt edasi Stockholmi õukonda kuninganna Hedvig Eleanora teenistusse. Kunstnik suri Amsterdamis 1672. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles