Eesti kunstiklassika Euroopa Parlamendis

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstikoguja ja näituse korraldaja Enn Kunila. Taamal on eelmisel kuul meie seast lahkunud Olev Subbi maalid tema kollektsioonist.
Kunstikoguja ja näituse korraldaja Enn Kunila. Taamal on eelmisel kuul meie seast lahkunud Olev Subbi maalid tema kollektsioonist. Foto: Peeter Langovits

Edukas ettevõtja ja metseen Enn Kunila on võtnud oma südameasjaks eesti kunsti tutvustamise välismaal. Kolm aastat tagasi Helsingi kunstihoones toimunud tema kollektsiooni esitlus pälvis nii külastajate kui ka kriitikute heakskiidu. Üle saja väljapanekul «Viron värit / Eesti värvid» eksponeeritud teose andsid muljetavaldava ülevaate eesti klassikalisest maalikunstist.

Seekord viib kunstikoguja Euroopa südamesse 34 oma kogu paremikku kuuluvat, aastail 1910–1945 maalitud teost.

Eesti kunsti kuldaega tutvustav väljapanek Euroopa Parlamendi näitusesaalis algab Ants Laikmaa 1910. aastal valminud teosega «Capri maastik», edasi tulevad Konrad Mägi, Nikolai Triik, Ado Vabbe ja paljud teised, kelle looming andis toonasele eesti kunstile näo.

Nende autorite tööd võiksid oma taseme poolest vabalt kuuluda Euroopa mainekate muuseumide kogudesse, kuid kahjuks ei ole Eestil jätkunud piisavalt jõudu kirjutada meie kunstnike looming Euroopa kunstiajalukku.

Selleks näituseks valmistus kunstikollektsionäär põhjalikult. Tänu eurosaadik Kristiina Ojulandi abile kannab kolm aastat kestnud ettevalmistustöö vilja ning täitub kunstikoguja suur soov Euroopa südames Eesti üht visiitkaarti ehk kunsti väärikalt eksponeerida. Loodetavasti äratavad näituse tööd avamisele kutsutud saadikutes, diplomaatides, ettevõtjates jt huvi eesti kunsti vastu ning panevad aluse koostööprojektidele teiste maade muuseumide ja galeriidega. Muide, iga külastaja saab kingituseks ingliskeelse esindusliku näitusekataloogi.

Selle näituse toimumise ajaks on valminud ka kunstikogu tutvustav ingliskeelne kaunis album. Mõlemad raamatud on koostanud Eero Epner ja kujundanud Tiit Jürna. Samuti leiavad huvilised Kunila kunstikogu, näituste ja kunstiraamatutega seonduvat hiljuti loodud veebilehelt www.kunilaart.ee.

Kodupublik näeb Kunila kollektsiooni järgmist näitust «Kuldaja värvid» tuleva aasta märtsis Mikkeli muuseumis. Sellega kaasneva ulatusliku gümnasistidele suunatud haridusprogrammi kaudu soovib Eesti Kunstimuuseumi Kunstisõprade Seltsi esimees õpetada noori kunsti vaatama ja mõtestama.

«Lapsepõlves saadud elamused mõjutavad meie valikuid terve elu. Mina armastan kunsti, sest väikese poisina käisin ema käekõrval kunstinäitustel. Just sellel põhjusel pean oluliseks anda paljudele õpilastele üle Eesti võimalus osaleda sellel näitusel, kus asjatundjate selgitused juhatavad neid kunstile lähemale,» mõtiskleb Kunila.

Näitus «Nordic Colours. Estonian art 1910–1945 from Enn Kunila’s collection» on Euroopa Parlamendi näituse- ja kontserdisaalis üleval 26. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles