Ilon Wiklandi teemakeskus valiti Haapsalu aasta ehitiseks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armastatud raamatuillustraator Ilon Wikland lubas oma Haapsalu imedemaal laste jaoks alati olemas olla.
Armastatud raamatuillustraator Ilon Wikland lubas oma Haapsalu imedemaal laste jaoks alati olemas olla. Foto: Mihkel Maripuu

Haapsalu linn viis läbi neljandat korda konkurssi aasta parim ehitis, igal aastal pälvib auhinna ehitis, mille puhul on kõige parema tulemuse andnud tellija, projekteerija ja ehitaja koostöö, 2009. aastal valiti parimaks ehitiseks Ilon Wiklandi teemakeskus.

Haapsalu vanalinna rajatud keskuse eesmärgiks on säilitada ja tutvustada raamatuillustreerija Ilon Wiklandi loomingut, luues aktiivset tegevust pakkuv laste
kunsti- ja kirjanduskeskusem, vahendas linnavalitsuse pressiesindaja.

2006. aastal avatud Iloni Imedemaa sai 1. juulil 2009 endale uue teemakeskuse kompleksi.

Selleks restaureeriti olemasolevad hooned. Peahoone (dateeritud aastast 1897) kaks korrust sisustati näituseruumidega, seni kasutuseta pööningule said endale sobiva paiga Karlssoni tuba, Iloni teemakeskuse köök ja söögituba.

Kõrvalhoone, endine tall-tõllakuur, võeti kasutusele laste loomeruumina. Õuele leiti sobivad paigad uute ehitiste jaoks ja seal asuvad nüüd Mattiase maja, paviljon lava ja terrassiga, võlukaev ja kadatiir.

Lahendus sai terviklik, nii hoonete välis- kui siselahendused, mis pakuvad aktiivset tegevust, uudistamist ja uurimist, sobituvad olemasolevasse vanalinna linnaruumi. Uued ehitised liituvad vanadega, pisike õueala on hästi ära kasutatud.

Keskus valmis omaniku (Läänemaa muuseum), projekteerija (PB Sille OÜ) ja ehitaja (OÜ Riverside) tihedas koostöös. Projektijuht oli Tiiu Hellerma. Sisekujunduse tegid Ilon Wikland ning Läänemaa muuseumi direktor Rea Raus.

Iloni Imedemaa teemakeskuse ehitamiseks saadi toetust EASi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist ning kultuuriministeeriumilt. Teemakeskuse rajamise maksumuseks kujunes ligi 12 miljoni krooni.

Nii külastajate kui Ilon Wiklandi enda sõnul on tegemist väga vahva perekeskusega, mis on pidevas arengus ja kus tegevusi ning programme alatasa täiendatakse ja uuendatakse.

Näiteks on juba lisandunud lugemistuba, valmimisel on ka teatrisaal ja 3. korrusel eraldi nukuteatri tegemise koht, kus lastel tulevikus võimalik ise käpik- ja näpunukke meisterdada ning nendega teatrit teha.

Iloni Imedemaa ei saa kunagi valmis - see areneb iga päev uute ideede ja mõtetel toel, mida tihti saadakse ka külastajatelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles