Venelased kiidavad eesti filmi

Tiit Tuumalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardi Volmer
Hardi Volmer Foto: Exitfilm

Ei möödu naljalt ühtki aastat, kui Venemaa tuntumate sekka kuuluval SRÜ ja Balti riikide filmifestivalil «Kinošokk» ei lõikaks loorbereid mõni eesti linateos. Tänavu oli selleks Hardi Volmeri «Elavad pildid».

Kokku sai film Musta mere äärses Anapas kolm auhinda: Peep Pedmanson parima stsenaariumi ning Sandra Uusberg ja Anu Lamp kahasse parima naisosatäitmise eest, lisaks tunnustasid seda oma preemiaga festivalile akrediteeritud filmiajakirjanikud.

Positiivset tähelepanu pälvis «Elavad pildid» ka festivali kuluaarides ja pressis. «Väga eestilik film iseloomuliku rahvusliku koloriidi, huumori ja hea irooniaga,» kõneles näiteks raadio Kultura.

Rossiiskaja Gazeta võttis aga kuluaarides kõlanu kokku järgmiselt: «Andekas klassikalises mõttes festivalifilm, mis väärib ainult kiidusõnu ja rahvusvahelisi preemiaid.» Ja imestab siis, nagu väidetavalt ka paljud festivalikülalised selle üle, miks ei võtnud seda oma kavva Berliini ega Moskva festival, miks põlgasid selle ära itaallased ja prantslased…

Volmer ise tõstis esile linastustele järgnenud avalikke vestlus-diskussioone, mis andsid põhjalikku tagasisidet ja mida festivalidel üha harvemini kohtab.

Festivali grand prix’ võitis kasahhi Ermek Tursunovi film «Vanamees», konkurentsis oli 11 endiste liiduvabariikide mängufilmi.

Mullu sai parima stsenaariumi preemia Peeter Simmi «Üksik saar», tunamullu tõi Sulev Keedus filmi «Kirjad Inglile» eest Anapast ära parima režissööri ja Venemaa filmiteadlaste ja -kriitikute gildi tunnustuse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles