Brüsselis avati Enn Kunila kunstikogu näitus

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Kunila kunstikogu näituse avamine Brüsselis.
Enn Kunila kunstikogu näituse avamine Brüsselis. Foto: Erakogu

Eile õhtul avati ligi kahesaja külalise osavõtul ja kaasaelamisel Brüsselis Euroopa Parlamendis Enn Kunila maalikollektsiooni näitus «Nordic Colours. Estonian art 1910-1945 from Enn Kunila’s collection».


Näitusel on eksponeeritud Konrad Mägi, Ants Laikmaa, Ado Vabbe, Elmar Kitse, Lepo Mikko, Endel Kõksi ja paljude teiste maalid, kokku 34 teost.

«See on suurepärane võimalus tekitada Euroopas huvi eesti kunsti vastu ja näidata, et eesti maalikunst võiks tööde taseme poolest olla vabalt esindatud Orsays’s või mõnes teises maailma juhtivas muuseumis, kuhu see paraku ei ole jõudnud. Ajaloolistel põhjustel on meie kunst Euroopa kunstiajaloo diskursusest kõrvale jäänud, kuid tutvustades eesti maalikunstnike silmapaistvalt hea tasemega töid õnnestub meil seda loodetavasti muuta,» ütles kunstikollektsionäär Enn Kunila.

Kunila sõnul on näituse korraldamine Euroopa südames väga oluline. «Olen alati rõhutanud, et eesti kunst on üks Eesti visiitkaarte, seega on suur rõõm ulatada meie visiitkaart Euroopa Parlamendile, selle liikmetele ja külalistele,» ütles Kunila.

Avamisüritusel musitseerisid Olav Ehala ja Lembit Saarsalu, eestipärase võõrustamise juurde kuulusid nii Vana Tallinn kui ka Kalevi kommid.

Näituse avanud Belgia endine peaminister, Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsiooni esimees Guy Verhofstadt tunnustas oma kõnes Eesti võitlust oma väljateenitud koha eest Euroopa kultuuripildil, pidades Enn Kunilat Eesti rahvusliku identiteedi oluliseks kujundajaks.

Näitus sai teoks Euroopa Parlamendi saadiku Kristiina Ojulandi abiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles