Hinnatud kontserdiagentuuri Corelli tulevik on küsimärgi all

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Corelli Musicu kodulehest.
Fragment Corelli Musicu kodulehest. Foto: www.corelli.ee

Kontserdiagentuur Corelli Music, viie tegutsemisaastaga Eesti muusikaelus kindla koha leidnud ja kultuurkapitali aastapreemiaga tunnustatud eraõiguslik kontserdikorraldaja, tegi äsja esialgsed kokkuvõtted aastast 2009 ning kuigi eelmine kontserdiaasta oli keeruliseks muutunud majandusoludele vaatamata publikurohke ja edukas, on agentuuri tegevuse jätkumine hetkel suure küsimärgi all.

Pidevas alarahastuses olnud eesti kultuurielu seisab aastal 2010 silmitsi vähenevast toetusest tulenevate probleemidega, jätkuvalt vähenevad nii riigipoolsed kui ka linnade, valdade ja fondide toetused kultuurile, teatas agentuuri pressiteade.

Ajal, mil palgata puhkuste või kärbitud palgafondidega peavad arvestama kõik riiklikud muusikaasutused, on eraagentuuril vähe lootust üldse ellu jääda ning kuulajate poolt armastatud kontserdisarju jätkata.

Kontserdiaasta 2009 lõpetas Corelli Music suurte kirikukontsertidega «Jõulumuusika – Vivaldi» sarjas «Kirikupühad Maarjamaal», mis tõid taas täis nii Tartu kui ka
Tallinna Jaani kiriku. Sarja järgmiste kontsertidega märtsis 2010 soovib Corelli Music pidulikult tähistada Johann Sebastian Bachi 325. sünniaastapäeva, kuid hetkel on kõigi agentuuri kontsertide toimumine kultuuritoetuste drastilise vähenemise tõttu küsimärgi all.

29. detsembril Tallinna Jaani kirikus toimunud kontserdi avasõnades edastasid agentuuri kunstiline juht Mail Sildos ja sarja «Kirikupühad Maarjamaal» patroon, EELK peapiiskop Andres Põder kirikutäiele kuulajatele teate, et ilusaks traditsiooniks kujunenud ja suure publikuhuvi võitnud sari saab aastal 2010 jätkuda vaid muusikaarmastajatest metseenide toel, detsembris 2009 tegevust alustanud Corelli Metseenide Klubi abiga.

Corelli Music on alati leidnud võimalusi korraldada ka heategevuslikke kontserte, alates juba üksteist suve toimunud sarjast «Eesti mõisad», ning tasuta kontserte linnarahvale. Paraku on ka Kultuurkapital, mis on seni olnud agentuuri tegevuse kõige suurem toetaja, detsembris teatanud heategevusürituste toetamise lõpetamisest ja raha taotlemise tingimuste ootamatust muutmisest.

Corelli Music on osaline ka Tallinna kui Euroopa kultuuripealinna 2011 programmis kolme suure projektiga, mis nõuavad ettevalmistamist ja selleks vajalikke rahalisi vahendeid juba praegu.

Corelli Metseenide Klubiga loodab Corelli Music oma tegevusse kaasa tõmmata võimalikult palju kunstiarmastajaid, et paljudele eesti muusikutele pidevaid esinemisvõimalusi pakkuvad kontserdisarjad saaksid ka edaspidi jätkuda, toetada üheskoos eesti muusikakultuuri ning väärtustada kontsertidega Eesti ainulaadset
arhitektuuripärandit − aadlipaleesid, losse, mõisaid, kirikuid. Sajanditepikkust metseenluse traditsiooni taaselustav Corelli Metseenide Klubi on avatud kõigile. Uutel liituda soovijatel palutakse külastada kodulehekülge www.corelli.ee.

Kuna mure eesti kultuuri tuleviku pärast ei ole hetkel üle pingutatud sõnadetegemine ega ka vaid ühe-kahe projektiga seotud probleem, oleks väga tänuväärne, kui kultuuri rahastamise üle otsustavate institutsioonide esindajad annaksid kultuuri tegijatele nõu, mida teha, et kõrgkultuur enne kultuuripealinna aasta saabumist välja surema ei hakkaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles