Oksaneni ja Paju raamat räägib nõukogude hirmutusvõtetest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofi Oksaneni ja Imbi Paju koostatud artiklikogumik «Kõige taga oli hirm».
Sofi Oksaneni ja Imbi Paju koostatud artiklikogumik «Kõige taga oli hirm». Foto: www.apollo.ee

Eesti keeles ilmus Nõukogude Liidu hirmutusvõtetest koostatud Sofi Oksaneni ja Imbi Paju kogumik, mille autoriteks on teiste seas president Toomas Hendrik Ilves, Anne Applebaum, Vladimir Bukovski, Mart Laar ja Edward Lucas.

Artiklikogumikus «Kõige taga oli hirm» kirjutavad eesti, soome, vene, saksa ja inglise ühiskonnategelased, ajaloo ja inimsusevastaste kuritegude uurijad, ajakirjanikud ja stalinistliku terrori ohvrid Nõukogude Liidu hirmutusvõtete mõjust Eestile, eestlastele ja venelastelegi, vahendas pressiteade.

Seda teevad teiste hulgas president Toomas Hendrik Ilves, Edward Lucas, Iivi Anna Masso, Anne Applebaum, Lauri Mälksoo, Enn Soosaar, Sofi Oksanen, Imbi Paju, Vladimir Bukovski, Aigi Rahi-Tamm, Ivo Juurvee, Jukka Rislakki, Maimu Berg, Igor Kotjuh, Toomas Hiio, Martin Arpo ja Mart Laar.

Põhjalikes artiklites analüüsitakse, kuidas Eesti inimesed hirmule ja propagandale ülesehitatud ühiskonnas hakkama said.

Artiklikogumik «Kõige taga oli hirm» ilmus kõigepealt WSOY kirjastuse väljaandel 2009. aasta märtsis Soomes. Raamatu ilmumine tõi kaasa laiapõhjalise arutelu mitte ainult Eesti, vaid ka Soome ajaloo varjatud ja väheräägitud tahkude üle.

Soome suurima päevalehe Helsingin Sanomat ajakirjanikud valisid Oksaneni ja Paju koostatud artiklikogumiku 2009. aastal enim tähelepanu väärinud teaberaamatuks.

Raamatu koostajad Sofi Oksanen ja Imbi Paju on tuntud niihästi mõlemal pool Soome lahte kui ka laial rahvusvahelisel areenil.

Sofi Oksanen on on ema poolt eesti päritolu soome kirjanik, kes võitis romaani «Puhastus» eest Finlandia kirjandusauhinna ning pälvis möödunud aastal Postimehe aasta inimese aunimetuse. 

Imbi Paju on Eesti-Soome filmitegija ja kirjanik, kes läbi oma loomingu tegeleb Eesti ajaloo analüüsimise ja lahtimõtestamisega. Tema viimane linateos «Soome lahe õed» esilinastus 2009. aasta novembris, käesoleva aasta alguses määrati talle välisministeeriumi kultuuristipendium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles