Lennart Meri filmimaterjal jõudis Saksamaalt Eestisse

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülesvõte Lennart Meri (paremal oma uue videokaameraga) viimaselt filmireisilt suvel 1988, «Toorumi poegade» võtete aegu. Vasakult Mart Meri, teine operaator Rein Pruul ja helirežissöör Enn Säde.
Ülesvõte Lennart Meri (paremal oma uue videokaameraga) viimaselt filmireisilt suvel 1988, «Toorumi poegade» võtete aegu. Vasakult Mart Meri, teine operaator Rein Pruul ja helirežissöör Enn Säde. Foto: ERRi arhiiv

Täna pärastlõunal avati rahvusringhäälingu filmiarhiivis Saksamaalt saabunud kastid Lennart Meri filmi «Toorumi pojad» materjalidega.

Enam kui 18 tunnist filmimaterjalist pidi Meril valmima mahukas teadusfilm, aga 1991. aastal Eesti ja maailmapoliitikas toimunud arengute tõttu pidi autor selle ettenägemata ajaks edasi lükkama, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Mahuka teadusfilmi materjalid ootasid president Merit Saksamaal Göttingeni instituudis 20 aastat, aga ei jõudnud ära oodata.

ERRi filmiarhiivi vastutav toimetaja Kadri Kanteri hinnangul on need filmilindid hindamatu väärtusega.

Eesti viljakaim helioperaator Enn Säde, keda Lennart Meri nimetas tihti oma kaasautoriks, võiks ekspeditsioonist hantide juurde rääkida lõputult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles