Ugala peanäitejuht Indrek Sammul ei kavatse sõnasõtta astuda

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala
Ugala Foto: Elmo Riig / Sakala

Möödunud kevadel alanud kriis Ugala teatris tipnes eile Ugala endise juhi, praeguse poliitiku Jaak Alliku (Rahvaliit) avaliku kirjaga Ugala teatri peanäitejuhile Indrek Sammulile.

Näitleja Peeter Tammearuga töölepingu pikendamisest loobumisest tõukunud kirjas süüdistas Allik Sammulit teatri finantsilises ja kunstilises vabalangemises.



Sammul ja Ugala direktor Hillar Sein loobusid pikemast vastulausest. «Me ei soovi osaleda demagoogiliste võtetega mängus Ugala tegevust ja tulevikku puudutavate otsuste osas, kuhu meid püütakse pöördumiste ja kirjadega suunata.



Käesolevaks aastaks on teatril majanduslikku olukorda arvestav tegevusplaan. Vaatamata rasketele aegadele jätkame  igapäevatööd, et pakkuda publikule häid teatrielamusi,» kirjutasid Sammul ja Sein ühisavalduses.



Eile Vikerraadiole antud intervjuus tunnistas Sammul, et Ugalal pole hooaja plaanid koos. Sammul põhjendas, et teatri palgal on vaid üks lavastaja ja külalislavastajad sõltuvad teiste teatrite plaanidest.



Samas raadiointervjuus väitis Sammul, et teatri tööõhkkond ja meeleolu on väga hea, kuigi masu tõttu on majanduslik olukord kehv. «Tuleb teha raskeid otsuseid, ja seda teevad kõik teatrid,» ütles Sammul.



«2008. aasta augustiga võrreldes on koos 2010. aasta kärpega meie eelarve vähenenud 3 401 823 krooni võrra ehk 24 protsenti,» vastas Hillar Sein eilses Sirbis küsimusele, kui palju on riigi toetus vähenenud 2008.–2009. aastaga võrreldes. Ugalast on koondatud 16 inimest, igas kalendrikuus on üks palgata esmaspäev.



Raadiointervjuus ei eitanud Sammul, et publikut on vähemaks jäänud. Markantse näitena rääkis ta korrast, mil kahe minutiga jäi suurde saali alles 20 vaatajat, sest kõik suured broneeringud tühistati. «Inimestel pole busside tellimiseks raha. See on igapäevane elu,» tõdes Sammul.



Praeguse skandaali juured ulatuvad möödunud aasta märtsisse, mil kultuuriminister Laine Jänes kutsus tagasi Ugala teatri nõukogu esimehe Jaak Alliku. Jänese samm tekitas kahtluse, et tahetakse lahti saada teatrijuhist Peeter Tammearust.



Vaid mõni päev hiljem tegid 39 Ugala töötajat avaliku pöördumise, kus kinnitasid, et teater vajab muudatusi. Sein ja Sammul asusid teatrit juhtima mullu mais, samal ajal alustas endine peanäitejuht Tammearu tööd aastase näitlejalepinguga. Sel kolmapäeval selgus, et lepingut enam ei pikendata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles