Eestlased sõidavad Veneetsiasse meie ainulaadseid eramuid näitama

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võitis Eesti eramuarhitektuuri tutvustav «Domus».
Võitis Eesti eramuarhitektuuri tutvustav «Domus». Foto: Repro

Eile otsustas žürii, et seekordsele Veneetsia XII rahvusvahelisele arhitektuuribiennaalile «People meet in architecture» («Inimesed kohtuvad arhitektuuris») sõidab Eestit esindama projekt «Domus».




Žürii eesotsas kultuuriministeeriumi arhitektuurinõuniku Laila Põdraga otsustas töö kasuks põhjusel, et see eksponeerib tabavalt Eesti üht omapära – tipptasemel tehtud eramuid. «Domus» kujutab endast tervet hulka tüüpiliste Eesti tänapäevaste eramute minimakette.

«Individuaalelamu on intiimne ja isiksustekeskne teos, mis on ühelt poolt nii tellija kui teiselt poolt arhitekti nägu,» selgitas žürii esimees Laila Põdra. ««Domuse» eksponeerimisviis oli elegantselt minimalistlik ning samas annavad need mitukümmend maja hea ülevaate meie eramuarhitektuurist, seega arvasime, et seekordse biennaaliteemaga haakub see sobivalt.»

Põdra lisas, et ka näituse külastajaid kõnetab eramute valik paremini kui ühiskondlikud hooned. Lisaks annab  biennaal Eesti arhitektidele võimaluse tagasisidet saada. 

Võidutöö üks autoreid Kalle Vellevoog selgitas, et kuna Eesti viimaste aastate ekspositsioonid Veneetsias on olnud pigem kontseptuaalsed (meenutagem näiteks kahe aasta tagust ülimenukat gaasijuhet) kui arhitektuuri tutvustavad, otsustasid nemad oma grupiga seekord kasutada juhust Eesti arhitektuuri laiapõhjalisemalt tutvustada.

Vellovoo sõnul võiks kaugemalt vaatajale Eesti puhul olla huvipakkuvaks fenomeniks see, et arvestades Eesti väiksust ja arhitektide koguarvu, projekteerivad meil just arhitektid väga palju eramuid.

«Paljudes riikides on eramuehituse turu hõivanud tüüptoodangut pakkuvad majatehased. Sellest vaatevinklist on Eesti olukord oma suure hulga ainuprojektide järgi püstitatud eramutega küllalt ainulaadne,» kiitis ta.

Lisaks Laila Põdrale kuulusid žüriisse arhitektid Urmas Muru, Tõnu Laigu ja Agu Külm, kunstikriitik Liina Jänes ja disainer Tõnis Vellamaa.

Eesti Arhitektide Liidu väljakuulutatud avalikule ideekonkursile laekus 15 näituseprojekti. Kõigi konkursile esitatud töödega saab tutvuda projektiruumis EAST (Pikk 36) 26.–28. veebruarini. Rahvusvaheline arhitektuuribiennaal toimub seekord 29. augustist 21. novembrini.

VÕIDUTÖÖD
I    preemia (30 000 krooni) «Domus». Autorid: Kalle Vellevoog, Tiiu Truus, Martin Pedanik, Karen Jagodin
II    preemia (20 000 krooni) «Welcome to my home». Autor: Margit Mutso
III    preemia (10 000 krooni) «Savvusann». Autorid: Ott Kadarik, Villem Tomiste, Mihkel Tüür, Urmas Oja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles