Väliseestlased paluvad abi maali Lätist tagasi saamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp.
Läti lipp. Foto: SCANPIX

Kolm väliseestlast pöördusid kultuuriminister Laine Jänese poole palvega aidata neil Lätist tagasi saada maal, mis nõukogude okupatsiooni ajal sinna sattus.


Tartlase Erika Linde lapsed märgivad ministrile saadetud kirjas, et nende ema andis 1944. aasta 23. märtsil Tartu kunstimuuseumile hoiule kaheksa kunstiteost, sealhulgas ka Nikolai Triigi ja Konrad Mäe teoseid.

«Okupatsiooni ajal anti Vilhelms Purvitise õlimaal Lätile. Meie teada asub maal endiselt Läti vabariigis,» märgivad Kanadas elavad Erika Linde lapsed.

Nad kinnitavad, et on aastakümneid tagasi Tartu kunstimuuseumisse hoiule antud maalide seaduslikud pärijad ning seega ka Vilhelms Purvitise õlimaali seaduslikud omanikud.

«Purvitise maali viimine Lätisse oli ebaseaduslik ja me soovime selle teose tagastamist Eestisse, et anda taas hoiule Tartu kunstimuuseumisse, nagu algselt kokku lepitud,» märgivad Linde pärijad oma kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles