Rufus Wainwright tuleb Eestisse

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rufus Wainwright esineb mais Tallinnas.
Rufus Wainwright esineb mais Tallinnas. Foto: TopFoto/SCANPIX

Mais tuleb Eestisse kaasaja suurimaid poplauljaid Rufus Wainwright Kanadast. 24. mail esineb ta Tallinnas Nokia kontserdimajas oma aprillis ilmuvat uut albumit «All Days Are Nights: Songs For Lulu» tutvustava tuuri käigus.


Suurbritannias ja Kanadas albumitega «Poses» (2001), «Want Two» (2004) ja «Release The Stars» (2007) kokku kolm kuld- ja ühe hõbeplaadinormi müünud ning USAs Billboardi TOP Heatseekers albumitabelis oma teise pika plaadiga «Poses» esikohale tõusnud 36-aastane Wainwright on Elton Johni sõnul parim laulukirjutaja planeedil. Tema eelmine album «Release The Stars» tõusis albumimüügi esikümnesse kolmes riigis, kõige kõrgemale Suurbritannias: kohale number kaks.



Rufus Wainwrighti muusika on suhteliselt unikaalne. See on segu estraadist, ­ooperist, operetist, folgist ja barokkpopist, traditsiooniliste muusikalaadide juures suudab ta jääda aga ebatraditsiooniliseks ja nii on tema parimad tööd ehk albumid aastatest 2003 ja 2004, «Want One» ja «Want Two», üpris avangardse helikeelega.



Armastab ooperit


Wainwrighti on mõjutanud lisaks oma vanematele, kuulsatele folklauljatele Kate McGarrigle’ile (suri jaanuaris) ja Loudon Wainwright III-le ääretult erinevad heliloojad, muusikud ja lauljad eri ajastuist: Kurt Weill, George Gershwin, Johann Sebastian Bach, Cole Porter, Paul McCartney, Burt Bacharach, Edith Piaf, Judy Garland, Van Dyke Parks, Freddie Mercury, Jeff Buckley jt. Ooperifänni Rufuse, kelle üks lemmikuid on Franz Schuberti «Lieder», muusikat on nimetatud ka poperaks.



Ta on koostööd teinud Elton Johni, David Byrne’i, Keane’i, Pet Shop Boysi, Robbie Williamsi, Richard Thompsoni, Stingi ja teiste esimese suurusjärgu popstaaridega, aga ka koreograaf Stephen Petronioga ning avangardteatri lavastaja Robert Wilsoniga. Rufust on nomineeritud ka Grammydele ja BRIT Awardsile, aga karikad on napilt mööda läinud.



Narkost religioonini


Wainwrighti lugude teemad ulatuvad narkokogemustest – nagu iga korralik popstaar, on ka tema käinud läbi nii narkoparadiisid, -põrgud kui rehabilitatsiooniasutused – usuteemadeni. Esimestel teemadel pajatavad palad «Go Or Go Ahead» ning «I Don’t Know What It Is», teises osas tooks esile ühe tema suurima hiti «Agnus Day» ja samuti ühe ta tunnusloo «Gay Messiah», mis teist serva pidi räägib laulja avalikust ja avameelsest gay-positsioonist popmaailmas.



Rufusel jätkub loomingulisust ka mujale kui mikrofoni ette. Eelmisel aastal tuli Manchesteri rahvusvahelisel ooperifestivalil välja tema esimene ooper «Prima Donna», teisalt on Rufus mänginud mitmetes päris menukates filmides, sealhulgas Martin Scorsese «Aviaator» (2004) ja Oscari võitnud «L’Age des Tenebres» (2007) prantsuse režissöörilt Deny Arcandilt.



Rufuse tulev, kuues album sisaldab muu hulgas Shakespeare’i sonettide adaptsioone ning on saanud inspiratsiooni eelmise sajandi esimesel poolel säranud näitlejast Louise Brooksist, kelle hüüdnimi oli Lulu ning tuntuim roll 1929. aasta «Pandora’s Boxis».



Tallinnas esineb Rufus ansambliga ning istub ise ka klaveri taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles