Vanemuises jagati teatri aastaauhindu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmo Nüganen
Elmo Nüganen Foto: Raigo Pajula

Täna tähistati mitmel pool Eestis ülemaailmset teatripäeva ning Vanemuise teatris toimuval tseremoonial tehti teatavaks teatri aastaauhinnad.

Parima lavastuse auhinna pälvis Elmo Nüganeni Tallinna Linnateatri lavastus «Meie, kangelased». Kunstnik Vladimir Anšon, kostüümikunstnik Reet Aus, muusikaline kujundus Jaak Jürisson ja Riina Roose.  

Parima lavastaja auhinna pälvis Elmo Nüganen Tallinna Linnateatri lavastuste «Meie, kangelased» ja «Ma armastasin sakslast» eest. 

Parima meesnäitleja auhinna pälvis Ago Anderson osa Erik/Harald täitmise eest lavastuses «Ballettmeister».  

Parima naisnäitleja auhinna pälvis Ülle Lichtfeldt osade Solange lavastuses «Toatüdrukud» Rakvere Teatris ja Katerina Izmailova lavastuses «Mtsenski maakonna leedi Macbeth» eest. 

Meeskõrvalosa auhinna pälvis Andrus Vaarik osa härra Tšissik täitmise eest lavastuses «Meie, kangelased». 

Naiskõrvalosa auhinna pälvis Mirtel Pohla osatäitmiste eest lavastuses «Onu Tomi onnike» ja Kullake lavastuses «Kes kardab Virginia Woolfi?». 

Kunstniku auhinna pälvis Ervin Õunapuu lavakujundus lavastusele «Toatüdrukud» eest.

Sõnalavastuste eriaauhinna pälvisid Eili Neuhaus ja Urmas Lennuk lavastuse «Mtsenski maakonna leedi Macbeth» eest, milles on õnnestunult ühendatud klassikateose julge tõlgendus ja eri rahvusest professionaalsete ja harrastusnäitlejate ühislooming.

Algupärase dramaturgia auhinna pälvis Urmas Vadi «Ballettmeistri» eest.

Ants Lauteri nimelise auhinna pälvisid Priit Võigemast ning Mirtel Pohla.

Reet Neimari nimelise kriitikaauhinna pälvis Meelis Oidsalu 2009. aastal ilmunud teatriarvustuste eest.

Administratiiv- ja haldustöötaja kategoorias pälvis auhinna NO99 teatri personalijuht Angela Mooste, kes suudab ühendada sedavõrd vastuolulist ja mitmenäolist kollektiivi, nagu see ainult teatris on.

Etendust teenindavas kategoorias pälvis auhinna Tallinna Linnateatri vanemhelitehnik Kalle Nettan. Nettanit hinnatakse kui loomingulist tehnilist töötajat, kes lisaks igapäevatööle täidab suurepäraselt ka helirežissööri ülesandeid.

Etendust ettevalmistavas kategoorias pälvis auhinna Pärnu teatri «Endla» kostüümiala juhataja Ester Kasenurm.

Balleti- ja tantsulavastuste eriauhinna pälvis teater Vanemuise «Kevade».

Tantsulavastuse auhinna pälvis Mart Kangro «Can't Get No/Satisfaction» eest.

Balletilavastuste auhinna pälvisid Artjom Maksakov ja Olga Malinovskaja osatäitmiste eest lavastustes «Teine sümfoonia», «Kolm musketäri» ja «Luikede järv».

Muusikalavastuste auhinna pälvisid Aile Asszonyi eripalgeliste ja vokaalselt viimistletud rollide eest Mozarti ooperis «Cosi fan tutte» ja Verdi ooperis «Maskiball» ning Erki Pehk PromFesti järjepideva kunstilise juhtimise ja Massenet´ ooperi «Thais» lavaletoomise eest

Parima originaalmuusika eest pälvisid auhinna Jaak Jürisson Tallinna Linnateatri lavastuse «Ma armastasin sakslast» ning Liisa Hirsch Pärnu Endla teatri lavastuse «Hingede öö» eest.

Parima muusikalise kujunduse eest pälvisid auhinna Peeter Konovalov ja Marge Loit lavastuse «Nähtamatu varandus» eest.

Kristallkingakese auhinna pälvisid kiire vokaalse ja lavalise arengu ilmeka esiletõusu Mozarti ooperis «Cosi fan tutte», Massenet' ooperis «Thais» ning Donizetti ooperi «Poliuto» kontsertettekandes Oliver Kuusik ning Ike lavastuses «Portselansuits», Hamlet lavastuses «Head ööd, vend», Adolf lavastuses «Loojang», Miguel Páramo lavastuses «Pedro Páramo», Sela Borohov lavastuses Kristo Viiding.

Aleksander Kurtna nimelise auhinna pälvis Eesti Draamateatri tõlk ja tõlkija Maia Soorm, kes on kolme aastakümne jooksul tõlkinud vene keeldearvukalt eesti algupärandeid ja lugenud igaõhtuse põhitööna venekeelset sünkroontõlget kunstiliselt nauditavalt, tempos ja toonis, mida kirjaliku teksti kõrval dikteerivad lavastuse ja näitleja omapära.

Priit Põldroosi nimelise auhinna pälvis pikaaegse teatriuurija ja pedagoog ning raamatute «Kolmkümmend aastat teatriehitamist» ja «Liiga palju head teatrit» koostaja Ülo Tonts.

Otto Hermani nimelise auhinna sai flöödimängija Margus Kits, kes on juba alates 1968. aastast «Vanemuise» teatri orkestrant.

Rahel Olberi nimelise auhinna pälvis kõrge lavaeetikaga kunstnik, repetiitor ja pedagoog Elena Poznjak-Kõlar ereda isikupära ja dramaatilise andega «Vanemuise» teatri esitantsija.

Natalie Mei nimelise auhinna pälvis Liina Keevallik. Eredalt tõusis esile kunstnikutöö lavastuses «Cosi fan tutte».

Georg Otsa nimelise auhinna pälvis Karmen Puis. Esile tõstetakse osatäitmisi Amastris, Händeli «Xerxes», Concepcion Raveli «Hispaania tund», Dorabella, Mozarti «Cosi fan tutte», Olga, Tsaikovski «Jevgeni Onegin», Galatea, Händeli «Acis ja Galatea», Solveig, Anitra, Griegi «Peer Gynt».

Salme Reegi nimelise auhinna pälvis tantsuteatri ZUGA ühendatud tantsijad Tiina Mölder, Helen Reitsnik, Triin Lilleorg, Kärt Tõnisson algupärase ja sihtgrupitundliku noorimale teatripublikule suunatud lavastuse «Zuga zuug zuh-zuh-zuh» eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles