Balletitantsijad lahkuvad Euroopasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESTA TATRIK

Selle nädala algul suunduvad Estonia tantsijad Stanislav Jermakov ja Artur Lill tööle Euroopasse. Alates juunikuust on Jermakov Zürichi Ooperiteatri balletitrupi esitantsija ning Lillest saab Flandria Kuningliku Balleti solist.

Reedel oli noormeestel selle hooaja viimane esinemine Eesti publikule. Kahju on küll, tunnistasid noormehed enne etendust Kadrioru Kirdetiigil. Kuid kindlasti ei jää see meie viimaseks esinemiseks Eestis, lubasid nad.

Maailma tippkonkurssidel finaali jõudnud ning medaleid võitnud tantsijatel on seljataga kaks hooaega Estonia teatris. Tööpakkumisi juhtivatelt välisteatrite balletitruppidelt on tehtud mitmeid, olgu siinkohal nimetatud vaid Berliini Riigiooper, «Jeune Ballet de France» Pariisist ning Pretooria Pact Ballet, kes tahtis näha Jermakovi Printsi rollis «Uinuva kaunitari» esietendustel septembri keskel.

Tallinna Balletikooli direktori ja õppejõu Enn Suve sõnul seati kindlaks eesmärgiks leida Jermakovile ja Lillele esitantsija koht kõrgetasemelises trupis, sest rühmas tantsida võiks ju ka Eestist lahkumata. Oluline oli leida noortele tantsijatele perspektiivikas loomingulisi võimalusi pakkuv töö professionaalses trupis, rõhutas Enn Suve.

Nüüd on see võimalus leitud. Zürichi Ooperiteater on traditsioonidega teater, mille publikki tunnistab vaid smokingeid-frakke ning kalleid õhtutualette. Trupp on ühtlane ja sedavõrd professionaalne, et tekib küsimus, kus siin see rühm on, kõik tantsijad on niivõrd heal tasemel, kiitis Suve.

Jermakov jäi Zürcher Balleti juhile Heinz Spoerlile silma kevadel Luxemburgi konkursil. Stanislav Jermakov: Pidin minema Moskva konkursile, kuid Spoerli palus mul tulla hooaja lõpul Zürichisse trupi ja teatriga tutvuma. Muidugi jäi mul Moskvasse minemata ning olin kuu aega Zürichis. Tip-top trupp!

Artur Lille ootab ees töö Flandria Kuninglikus Ooperis. Tegemist on touring company- tüüpi trupiga, oma teatrihoonet Flandria Kuninglikul Ooperil polegi. Esinetakse Antwerpenis, Brüsselis ja teistes suurlinnades.

Enn Suve: Tutvusime trupi juhi Robert Denversiga. Ta on töötanud koos Priit Kripsoniga, keda ta väga kiitis. Ta oli Lillest kui noorest paljulubavast tantsijast huvitatud.

Artur Lill: Saatsin talle oma video ning selle peale kutsuti mind Antwerpeni trupiga tutvuma. Olin seal ainult viis päeva, nii et ega ma väga palju ei näinud, kuid mingi pildi sain ikka.

Enn Suve: See pole traditsiooniline ooperi- ja balletiteater, pigem on see repertuaariteater. Artur Lille esimeseks tööks saab ilmselt Mercutio roll «Romeos ja Julias».

Estonia balleti koormust ei saa paraku võrrelda Euroopa suurte teatrite koormusega. Ent tantsijale on vormispüsimise eelduseks pidev lavakogemus.

Esimesel hooajal oli poistel tõesti vähe tööd, kõneleb Enn Suve. Kuid teisel hooajal läks kõvasti paremini, poisid õppisid sisse ka vanadesse etendustesse nagu «Luikede järv» või «Giselle» ning said tõesti palju laval olla. Lisaks konkursside ettevalmistamine, milleks tuleb väga palju tööd teha. Selles suhtes oli teine hooaeg tööga hõivatud. Kuigi muidugi ootab poisse nende uutes truppides ees võrreldamatult suurem töökoormus kui siin.

Mis ees ootab? Jermakov: Väga palju huvitavat klassikarepertuaari. Zürichisse tulevad lavastama sellised kuulsad koreograafid nagu JiÍi Kylián, George Balanchine ja Hans van Manen. Ning muidugi Heinz Spoerli ise.

7. septembril esietendub Heinz Spoerli lavastatud «Brahms Ein Ballett», kus solistiks on Stanislav Jermakov. 25. oktoobril on esietendus Flandria Kuninglikus Balletis, André Prokovski lavastab «Romeo ja Julia».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles