«Klaabu» – elamus nii suurtele kui ka väikestele

Esme Kassak
, teatrikülastaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teatri-Klaabu rõõmustab silma kirkate värvidega.
Teatri-Klaabu rõõmustab silma kirkate värvidega. Foto: Jaana Juur

Nukulavastuse «Klaabu» reklaamlõik «Terevisioonis» tõotas head – sihtrühma kuuluval kolmeaastasel tütrel lõid silmad särama, suu kiskus naerule ja ta nõudis lisa.


Väikelastele mõeldud «Klaabu» lavastub nukuteatri õdusas ovaalsaalis, kus tekib vahetu kontakt laval laiali laotuva teise reaalsusega.



Poolringikujulise lava põhirekvisiidid olid suured ovaalsed munapoolikud, mida ümber paigutati ja millega mängiti. Valgele värvile lisandusid värvilised väikesed lillemered ja veel värvikamad tegelased.

Nii nagu multikas koosneb kogu tekst kahest sõnast, on ka lavastuses nendeks «Klaabu» ja «Nipi» – kahe tegelase tutvumise ja sõbraks saamise märk.

Tüki muusika ja kujundus on helged ja head tuju tekitavad. Värvidega ei ole koonerdatud: argielu halli ja musta asendavad kirkad värvid – oranži seljaga siilid ja lillad varesed.

Laval vahelduvad tegevuspildid mõjuvad erinevate atmosfääridena. Klaabu, kelle etteasted tuletavad kusagilt ajusopist meelde multikast tuttavat fantaasiamaailma, mõjub tundmatu (lendava) objektina. Öö laiub laval nagu päris öö, vihmasadu tekitab tunde päris vihmast, nii et hakkab pisut jahegi, merekohin kostab ehedalt just siitsamast ning päikesetõus värvi- ja helisillerdustega teeb hetkega tuju sama heaks kui pärismaailmas. Lisamõõdet annab varjude osav kasutamine.

Näitlejate häälitsused ja miimika sulanduvad hästi kokku Tiit Kikase ja Jaagup Kreemi loodud helimaailmaga. Kikase-Kreemi loodut pole õige võrrelda multika-Grünbergiga – mõlemad on tegijad omaette. Küll julgeks väita, et Kikase-Kreemi muusika on kui lava-Klaabule loodud. Tegelikult tahaks juba teatrist lahkudes osta kaasa plaadi lavastuses kõlanud muusikaga.

«Klaabu» uus tulek oli ajastatud vanameister Avo Paistiku sünnipäevaks. Esietendus jätkus sünnipäevaga teatrikohvikus, kus avati Paistiku joonistuste näitus, mis kõigile prii.

Esietendusel võis nooremate teatrisõprade seas märgata ka vaid mõnekuuseid põnne, ent nemadki pidasid hästi vastu. Ka lapsevanemad saavad elamuse, sest «Klaabu» mõjus kui vahva filmijupp või muusikavideo, mida tahaks veel vaadata.

Minuga kaasas olnud lapsed nautisid etendust. Väiksemat, üheaastast panid mõned stseenid kilkamagi. Kolmeaastane laps kibeles küll lavastuse ajal kavaga kaasa saadud raamatut vaatama, ent lavastuse lõppedes ta teatrist koju minna ei tahtnud ning õhtul nõuti autori autogrammiga ja mõlemale piigale pühendatud raamatut veel padja kõrvalegi.

Uus lavastus
Nukulavastus «Klaabu»

Autor Avo Paistik, lavastaja Andres Roosileht, kunstnik Britt Urbla Keller, muusika Tiit Kikas ja Jaagup Kreem, mängivad Riho Rosberg, Anti Kobin ja Jevgeni Moiseenko või Andres Roosileht.
Sihtrühm 2–4-aastased
Esietendus 21. aprillil Eesti Nuku- ja Noorsooteatris

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles