Infobülletään – vaba ajakirjanduse jäämurdja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

TARMO TEDER

MRP-AEG surve täitis aastaga ühe rahvusriiklikult ülitähtsa ülesande, 50 aastat Euroopat painanud salasobing oli Eestis laiemalt paljastatud.

Poliitilist avangardi võib vaadelda nii vaimse kui kehalise nähtusena. 1987. aasta augustis Hirvepargi miitinguga esmajoones eestlaste teadvusse tunginud MRP-AEG (Molotov-Ribbentropi Pakti Avalikustamise Eesti Grupp) koosnes 14 inimesest, kes sidusid endaga sadakond aktivisti. Eestimaalastest moodustas see hulk 0,01 %. Kuid MRP- AEG läidetud vaimne ruum osutus hoopis suuremaks.

Ühtedele mõjus see grupp kurjakuulutava komeedina, teistele jälle vabadustähe süttimisena. Küllap leidus ka häguseid silmi, ent kellel vähegi süda valutas ja Eesti saatuse asjus kaasa mõtles, see ei saanud MRP-AEG suhtes tuimaks jääda.

Käest kätte hakkasid liikuma õhukesele maisipaberile trükimasinal paljundatud tekstid - nn Infobülletäänid, mida paljundati omakorda ja köideti igasuguste «kaante» vahele. Seni oli ENSVs lugevat, kuulavat ja vaatavat massi toitnud peamiselt 25 ajakirja, ca 40 ajalehe ning raadio- ja telekanalite teenistuses tähelepanelikult NLKP ideloogiafüürerite direktiive järgiv riigiajakirjanike kari. Neist paljude ausus sumbus enesetsensuuri ja ridadevahelisse nõiamängu.

Vabaduse ja vangla piiril

Korraga aga hakkasid ENSVs härgamisi juurduvas Gorbatshovi kontseptuaalses troikas - perestroikas, glasnostis ja uskorenijes erilist rolli mängima hoopis iselaadsed - selgelt ja teravalt antikommunistlikud teemad.

«Infobülletään meenutas sisult ja vormilt aastail 1978-1986 ilmunud vastupanuliikumise põrandaalust kroonikat «Lisandusi mõtete ja uudiste vabale levikule Eestis». Toimetuse liikmete nimesid ja toimetuse aadressi ei avalikustatud, kaastööd ilmusid enamasti samuti anonüümsetena. «Infobülletääni numbrites trükiti ära MRP-AEG avaldusi ja seisukohavõtte, MRPga seotud dokumente, ülevaateid meeleavaldustest, pikettidest ja teistest aktsioonidest ning võimude repressioonidest, ilmus temaatilisi artikleid, ajalooülevaateid ja memuaare,» kirjutab kunagine põrandaalune toimetaja Viktor Niitsoo nüüd tagantjärgi dokumentaalse suurteose eessõnas kokkuvõtliku tabavusega MRP-AEG Infobülletääni iseloomustades.

Varem põrandaalune ja ühemõttelise selgusega nõukogudevastane perioodiline väljaanne «Lisandusi…» levis konspireeritult ja väga piiratult. 1987. aasta sügisel aga oldi taktikaliselt ühe jalaga põranda alt väljas. Ofitsiaalselt laiutaval ajakirjandusel polnud midagi erilist, huvitavat ega eksistentsiaalselt rahvuslikku vastu käia.

Ametlikus ajakirjanduses kehtis MRP-AEG mahavaikimine, grupi liikmete nimetamine oli keelatud. Aga kes see enam ETA nämmutusi uskus, veidi mõjusamalt rakendati MRP-AEG aktivistide ja toimetajate ahistamiseks KGB lõa otsas miilitsat ja rahvamalevat.

Kummati kaldusid ka eestimeelsed miilitsad rahvuslikule vabanemisele huviga kaasa elama, tuletõrjujad keeldusid demonstrante kastmast. Toimiti suurte sündmuste katalüsaatorina, kitsa leviga vastupanuliikumise põrandaalune kroonika «Lisandused…» oli muutunud vabaduse ja vangla piiril mängivaks ajakirjanduseks, mis tegi rahva hulgas mõjusat tööd. Saavutati väljund ja kriitiline mass, mis käivitas veereva lumepalli efekti. Jää murti lahti.

MRP-AEG Infobülletääni kui avangardse poliitajakirjanduse kiiluvees tulid juba Muinsuskaitse Seltsi Sõnumid, Sõltumatu Infokeskuse teadaanded ja Heinakuu, Võru Vaba-Sõltumatu Noorte Kolonni nr 1 Avalik Arvamus, ERSP Võitleja, kollane Roosa Lipp jt isepäised väljaanded. Sirp ja Vasar ilmutas loomeliitude kultuuripleenumi teravad materjalid.

Sobing paljastati aastaga

Pais oli lahti pääsenud. Looming nr 8/1988 avaldas MRP salaprotokollid kolmes keeles, soliidses editsioonis ja laiendatud temaatikas võeti MRP-AEG Infobülletääni funktsioonid mitmeks aastaks üle. Poliitajakirjanduslik avangard etableerus ka Vikerkaares, Akadeemias jm.

Aastaga oli MRP-AEG surve ühe rahvusriiklikult ülitähtsa ülesande täitnud, 50 aastat Euroopat painanud salasobing oli Eestis laiemalt paljastatud. Tekkis ajalooliste dokumentide hulk, mis nüüd 10 aastat hiljem kirjastuses SE&JS üheks korralike kommentaaride ja isikuregistriga dokumentaalseks suurteoseks liideti. Millegipärast aga ikka pehmete kaante vahele, kuigi allikas vajaks kõvemat sängi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles