Suure Vankri kandidaadid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suur Vanker kutsub õhtust sööma

ANNIKA KOPPEL

Suure Vankri kultuuriauhindade saajad jäävad tänavu küll traditsioonilistest rahaümbrikest ilma, kuid on kutsutud restorani Elysee viiekäigulisele õhtusöögile.

20. märtsil restoranis Elysee toimuval auhindade kätteandmise gala-õhtul on põhirõhk õhtusöögil, mille käigus saavad Suure Vankri laureaadid tunnustuskirja ja Tauno Kango Kallisto skulptuuri. Üritus kestab neli tundi ja õhtut juhib Mart Sander. After party toimub Bonnie & Clyde’is.

«Meie projekt on mingil määral ettevõtluse seisu indikaator,» ütles OÜ Eesti Kultuuriauhind juhataja Tomi Saluveer. «Suur Vanker põhineb eraalgatusel ja -kapitalil. Seekord aga polnud ettevõtetel kuigi suuri võimalusi kultuuri toetamiseks.»

Suure Vankri auhindu on seni jagatud kahel korral - 1996. ja 1997. aastal, kummalgi korral detsembris Estonia teatris. Esimesel aastal kaasnes auhinnaga 5000 krooni ning teisel 8000 krooni. Varasem ettevõtmise peasponsor Tallinna Pank on sulandunud Ühispanka, kes ka tänavu õla alla pani.

Sügisel jutt, kevadel pidu

Saluveeri sõnul tahavad ettevõtted kultuuriauhinna toetamiseks minevaid summasid eelarvesse sisse planeerida. «Sellepärast on hea pidada sügisel läbirääkimisi ja tseremoonia teha kevadel,» ütles Saluveer.

«Teine põhjus, miks auhindade üleandmine märtsikuusse lükkus, on see, et esmalt plaanisime teha suurejoonelise ürituse linnahallis, mis hiljem osutus liialt suureks ampsuks - me ei suutnud seda projekti alla neelata.»

Selleks ajaks olid läbirääkimised Estonia teatriga detsembri osas hiljaks jäänud. Pakkumise tegi hoopis Olümpia restoran, aga et aasta hakkas lõppema, otsustasid Suure Vankri korraldajad ürituse teha märtsis.

Suure Vankri auhindu on kokku 21, neid jagatakse kolmes kategoorias - teater, muusika ja film/TV, igaühes seitse kuldkujukest.

Kandidaadid Suure Vankri auhindadele esitavad vastavad komisjonid ning nemad ka otsustavad, keda auhinna vääriliseks tunnistada. Komisjonid kutsuti kokku eelmise Suure Vankri komisjonide soovituste põhjal.

Vankrid ka järgmisel aastal

Missugune on Suure Vankri auhindade tulevik edaspidi, ei osanud Saluveer öelda. «Muidugi oleks tore auhinnaraha jagada, aga niikuinii ei suuda me sadadesse tuhandetesse ulatuvate riiklike preemiatega võistelda,» nentis ta.

Tomi Saluveer lubas siiski Suure Vankri auhindu välja anda ka järgmisel aastal. «See, et oleme kultuurirahvalt palju positiivset vastukaja saanud, innustab edasi tegutsema.»

Kas tulevikus lisandub Kallisto kujukesele ka ümbrik auhinnarahaga, sõltub suuresti Eesti majanduskliimast ja ettevõtete valmisolekust kultuuri toetada.

FILM/TV Rezhissöör
Sulev Keedus Priit Pärn Peep Puks

Meesosatäitja
Evald Aavik Arvo Kukumägi Kaldo Veermäe

Naisosatäitja
Ülle Tomingas Ülle Kaljuste Tiina Tauraite

Stsenarist
Priit Pärn Mart Kivastik Ervin Õunapuu / Toomas Hussar

Operaator
Rein Kotov Tõnis Lepik Ago Ruus

Kunstnik
Priit Pärn Mati Kütt Ervin Õunapuu

Helirezhissöör
Mart Otsa Ivo Feldt

MUUSIKA Meeslaulja
Koit Toome Tõnis Mägi Uku Joller

Naislaulja
Siiri Sisask Kirile Loo Riina Alrenne

Instrumentalist
Rein Rannap Tiit Kikas Virgo Veldi

Helilooja
Raimo Kangro Lepo Sumera Tõnis Mägi

Arranzheerija/helirezhissöör
Tiit Kikas Tõnu Kõrvits Jüri Kruus

Dirigent
Tõnu Kaljuste Olari Elts Arvo Volmer

Muusikaprojekt
Anne Erm Toomas Siitan Andres Mustonen

TEATER Lavastaja
Priit Pedajas Ingo Normet Lembit Peterson

Meesosatäitja
Eduard Salmistu Peeter Tammearu Tõnu Oja

Naisosatäitja
Merle Jääger Maria Avdjushko Maarika Vaarik

Kõrvalosatäitja
Ardo Ran Varres Andres Dvinjaninov Helend Peep

Näitekirjanik
Madis Kõiv Jaan Tätte Toomas Hussar / Ervin Õunapuu

Kunstnik
Pille Jänes Aime Unt Silver Vahtre / Airi Eras

Muusikaline kujundaja
Helmut Aniko Sofia Joons rauno Remme

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles