Valitsus kiitis heaks protsendipõhimõtte kunsti tellimiseks

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügimaks lisab kaubale protsendi.
Müügimaks lisab kaubale protsendi. Foto: SCANPIX

Valitsuses täna heakskiidu saanud eelnõu kohaselt seadustatakse portsendipõhimõte, mille kohaselt üks portsent riigi poolt tellitud avaliku ruumina käsitatavate hoonete investeeringuteks mõeldud summadest kasutatakse kunstiteoste sihttellimiseks avaliku keskkonna rikastamiseks.


«Eesti liigub oma kultuuripoliitikaga protsendiseaduse eelnõu vastuvõtmisel nende kultuurriikidele hulka, mis on pikka aega samalaadset põhimõtet rakendanud. Märkimisväärne on seegi, et seadus saab üheks oluliseks riigipoolseks toetusvõimaluseks kunstnikele ning ühtlasi toob avaliku ruumi rikastamine kunsti ka publikule lähemale,» ütles kultuuriminister Laine Jänes pressiteate vahendusel.



Seaduseelnõu sätestab, kuidas ja mis viisidel avalik võim kunsti tellib, et see toetaks uute kunstiteoste loomist ning võimaldaks neid paremini siduda ehitatava hoonega.



Kunstiteos valitakse välja ideekonkursi käigus, kusjuures kaks kolmandikku žürii liikmetest peavad kuuluma kujutava või rakenduskunsti alal tegutsevasse loomeliitu. Erialaspetsialistide kaasamine on äärmiselt vajalik, et tagada ideekonkursi tulemusena tellitavate teoste kunstiline kvaliteet ja sobivus hoonesse.



Seadust rakendatakse siis, kui hoone püstitatakse, laiendatakse või rekonstrueeritakse riigiasutuse tellimisel. Kunstiteose tellimise kulu moodustab 1 protsendi ehitustööde hankelepingu hinnast. Seadus ei käsitle kohalike omavalitsuste ehitustegevust.



Kunstiteoste sihttellimine ja sellesisuliste programmide praktika on Euroopas ja ka mujal maailmas rakendatud.

Minister usub, et eelnõu menetlemine läheb ladusalt ja seadus jõustub järgmisest aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles