Mihkel Raua näidend Permis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk «Ameerika ahvi» proovist. Vasakult Nero Urke koos Normani osatäitja Sergei Detkovi ja Heleni osatäitja Jekaterina Sušinaga.
Hetk «Ameerika ahvi» proovist. Vasakult Nero Urke koos Normani osatäitja Sergei Detkovi ja Heleni osatäitja Jekaterina Sušinaga. Foto: Margus Mikomägi

Venemaal Permis, teatris, mille nimi on Teater-Teater, kestab rahvusvaheline teatrifestival «Režiiruum», kus korraldatavas noorte lavastajate laboratooriumis tegi lavastajadebüüdi ka eesti näitleja Nero Urke.

Festivali korraldajad kutsusid seekord Permi neli noort lavastajat: sakslase, mehhiklase, itaallanna ja eestlase. Nende ülesanne oli kuue päevaga ette valmistada näitamiskõlblik tunnipikkune lavastuseskiis. Näidendivaliku tegi lavastaja ise. Nero Urke tegi proove Mihkel Raua näidendiga «Ameerika ahv», mida Eestis on mängitud Von Krahlis pealkirjaga «Järgmine voor». Permi teater andis noorte käsutusse kõik, mis lavastuse sünniks vajalik, alates näitlejatest kuni helimeheni välja.

Valminud lavastusi-lavastuseskiise esitleti festivali avapäeval publikule. Korraldajate sõnul on festivalist osa saama ja võtma kutsutud 130 noort lavastajatudengit ja lavastajat üle kogu Venemaa. Urke lavale seatud Raua näidend pälvis vaatajate seas suurt tähelepanu, ja mitte ainult. Kõlasid soovid näidendit lugeda ja lavastada, küsiti autori kontakte.

«Režiiruumi» festivali n-ö harivas osas esinevad lavastajatele meistrid, teiste seas meilgi tuntud Adolf Šapiro. Festivalil osaleb ka üks saksakeelse teatriruumi tuntumaid lavastajaid Luk Perceval (Belgia). Publik näeb siin tema Hamburgis Thalia teatris valminud lavastust «Kirsiaed». Lavastuse valis festivalile hea režii näitena välja üks Venemaa kuulsamaid lavastajaid, leedu juurtega Kama Ginkas. Perceval juhib siin ka meistriklassi.

Festival on lavastajate festival ning üks selle idee autor ja kunstiline juht on Venemaa tuntud teatrimees Oleg Lojevski koos Teater-Teatri kunstilise juhi, lavastaja Boriss Milgramiga.

Varasematel Permi teatrifestivalidel on osalenud Tallinna Linnateater, kes näitas lavastust «Ma armastasin sakslast». Samal ajal juhendas Elmo Nüganen meistriklassi. Eelmisel festivalil käisid teatri NO99 juhid Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper. Siis esietendus Permis nende lavastus «Pedagoogiline poeem».

Tänavu viiendat sünnipäeva tähistav festival lõppeb sel laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles