Birgitta festival pakub uusi tuuli ja kuulsaid eestlasi

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Orpheus ja Eurydike».
«Orpheus ja Eurydike». Foto: Birgitta festival

Eesti rahvale seostub tsirkus ikka suuresti loomade ja klounaadiga, selles mõttes võib eksitada, et barokkooper «Or­pheus ja Eurydike» etendub meil koos tsirkusega,» hoiatas eile Birgitta festivali juht Eri Klas enne augustis toimuvat kuuendat Birgittat, mille piletid läksid nüüd müüki.


Glucki ooperit «Orpheus ja Eurydike» esitavad 12. ja 13. augustil Pirita kloostri varemetes Tallinna Kammerorkester, Voces Musicales, solistid Helen Lokuta (sopran), Mikael Bellini (kontratenor Rootsist) ja poiss-sopran Heldur Harry Põlda ning moodsa tsirkuse poole toob sisse füüsilise teatri trupp Pan-Optikum Theater Saksamaalt.

Dirigeerib Andres Mustonen, lavastab Georg Rootering Saksamaalt.
«See oli lavastaja soov, kaasata uue tsirkuse, täpsemalt oleks öelda füüsilise liikumise või akrobaatika elemendid,» seletas Klas telefonis. «Esmajoones räägime selle ooperi puhul ikkagi muusikast, ja ega selle Pan-Optikumi teatri inimesed ei laula seal, aga kui nad suudavad lavastust täiustada, on see ainult teretulnud.» Igal juhul on mõte selles, et Birgitta tahab pakkuda uut muusikateatrit.

Selle alla mahub ka ukrainlaste moodne ballett Kiievi modernse balleti teatrilt, mis pakub Pirital kava, kuhu mahuvad «Bolero», «Underground» ja «Palat 6» – viimase puhul on ühtlasi tegu esimese Arvo Pärdi muusika esitusega Birgittal.

«Kuna neil oli Pärt kavas, siis me hea meelega ühtlasi märgime ära Pärdi sügisese juubeli,» ütles Klas. «Ka mina olen juba sel aastal Pärti juhatanud, Ameerikas Florida orkestri ees, nii et Pärt on igal juhul kuum nimi. Ja mis puutub Kiievi trupi Pärdi balletti, siis seda pole Eestis keegi näinud, aga video järgi tundus äärmiselt põnev.»

Kohe on tulemas ka Eino Tambergi 80. sünnipäev ning ka tema on Birgitta kavas, lühiballetiga «Joanna Tentata», kuhu Tamberg kirjutas uue lõigu, sest sattus vaimustusse lavastaja Teet Kase ideest liita Orffi «Carmina Burana» ja «Joanna Tentata» – kaks kloostriainelist teost. Mõlemad kannab Klasi juhatusel ette Moskva Novaja Opera orkester.

Klas ise toob oma Moskva Novaja Operast kaasa kaks ooperit: Wagneri «Lohengrini» – kus teevad kaasa Helen Lokuta ja Ain Anger, lavastab Kasper Holten Taanist – ning Rossini «Sevilla habemeajaja» (lavastaja Eliah Moshinsky).

«Olen üritanud põimida külaliste kavadesse meie inimesi, nii nagu «Lohengrinis» osalevad Helen Lokuta ja Ain Anger, nii «Carmina Buranas» laulab peaosa bariton Lauri Vasar Hamburgi ooperist,» mainis Klas.

Birgitta festival toimub 12. augustist 21. augustini ning kavva mahuvad veel Bizet’ ballett «Carmen TV» Kiievi modernballetilt ning lõpetuseks kontsert «opera@pop-jazz».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles