Strandberg näeb Sirbis toimuva taga Rein Langi huve

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg.
Marek Strandberg. Foto: Peeter Langovits

Sirbis teadusuudiste eest vastutanud Marek Strandberg, kes äsja vallandati, ei teadnud täna ennelõunal ise sellest uudisest veel midagi, kuid ennustas, et uue peatoimetaja kohusetäitja Kaur Kenderi juhtimise all muutub väljaanne võimutruumaks.

«Ma ei tea seda veel,» vastas Strandberg naerdes küsimusele, kas uudis tema vallandamisest vastab tõele. «Ma ei ole seda ise kuulnud. Ma ei tea isegi, kes mind koondab – kas Urmas Klaas, Toomas Väljataga või Kaur Kender.» Paar tundi hiljem uuesti Postimehega rääkides oli mehel aga juba selgus käes – esmaspäevast teda enam tööle ei oodata.

Sirbi uue visiooni suhtes oli Strandberg kriitiline: «Ma juba lugesin, et Sirbist saab ajaleht, mis hakkab kajastama arvutimängude kriitikat ja laseb kõigil poliitikutel avaldada seal oma loosungeid.»

Muutuste taga Langi soovid?

Muudatuste taga lehe töös näeb ta kultuuriminister Rein Langi huve. «Valitsusele selline Sirp meeldiks. Rein Langile on valitsus ja kolleegid kindlasti mitmeid vihjeid teinud, et oled sa mingi könn või? Vaata, Savisaarel on igas linnaosas oma leht, mis trükib ära tema pilte, tema lugusid, kõikide keskerakondlaste pilte ja lugusid, et kes nüüd sina oled – sul on kultuuriajakirjade sihtasutus, sa saad ainult 29 häält kohalikel valimistel, tee midagi!» kirjeldas Strandberg.

«Ja loomulikult selline häbi, selline olukord sunnib midagi tegema. Kender on väga pragmaatiline inimene, siin ei ole kahtlustki. Kui Kender tuleb oma jutuga, et kuulge, siin ignoreeritakse poliitikuid, ka poliitik on kirjaoskaja inimene, nagu manifest kirjeldab, ka neile on vaja sõna anda, siis see on ilmselt mõjunud nagu morfiinisüst pärast tõsist traumat Rein Langile ja ta on öelnud «Just! See on see, mida me vajame!»,» naeris Strandberg.

«See on sotsiaalne arheoloogia – jäljed ja toimingud toovad motiivid, mis on nende sündmuste puhul taustaks olnud, välja selgemini kui ehk tahetakse,» lisas ta tõsinedes.

«Uus peatoimetaja kiidab võimu eest ja tagant»

Strandberg jätkas, et Sirp pole olnud viimase kaheksa aasta jooksul kultuuriametnike ega ka ministrite lemmik ning oletas, et senise peatoimetaja Kaarel Tarandi palvetele lisaraha saada vastati eitavalt, kuna uus inimene oli juba välja valitud.

«Nende «ei»-de taga oli ilmselt juba valminud plaan, et «jah» öeldakse mingile muule inimesele, kes on lojaalsem, kes on loomult valmis toimima nagu Majakovski, kiites võimu eest ja tagant, ja ma arvan, et seda me näemegi täna. Sirbi sõnumite toon ja suund muutuvad – seda on nad juba ka deklareerinud – ja tegemist on võimutruuma ajalehega,» leidis Strandberg.

«Ega sõnavabas ühiskonnas ei juhtu, et inimesed lasevad oma ajusid pesta – nad lihtsalt ei loe seda teksti. See ei ole diskussiooni koht, niikaua kui sõnavabadus ei ole häiritud, ei ole meil põhjust millegi pärast muret tunda,» märkis ta samas.

«Ma arvan, et see olukord on tegelikult hoopis põnevam. Selline valitsuse poole polariseeritud ajaleht tekitab eraväljaannetele hoopis põnevamaid võimalusi palju atraktiivsemate tekstidega lugejaid enda poole meelitada. See on see, mida me nägema hakkame,» arvas Strandberg.

Eile teatati, et kultuurilehe Sirp peatoimetaja kohusetäitjaks saab Kaur Kender. Toimetusest koondati kirjandustoimetaja Doris Kareva ja filmitoimetaja Tarmo Teder ning Postimehe andmetel ka teadustoimetaja Marek Strandberg ja arhitektuuritoimetaja Veronika Valk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles