Lang esitas oma nägemuse Sirbi skandaali tagamaadest

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: arhiiv

Sirbi ümber tekkinud poleemika on tegelikult kultuuriinimeste eri põlvkondade vaheline tüli, mille taga üks osapool tahab näha poliitikute vandenõu, arvab kultuuriminister Rein Lang.

«Minu arusaam on täpselt selline nagu Kaur Kender on avalikult öelnud. Tema helistas Toomas Väljatagale ja pakkus ennast Sirbi KT-ks. Mispeale Väljataga esitas põhjendatud küsimuse kultuuriministrile, kas Sirbil on ka lootust lisarahale,» meenutas Lang intervjuus KUKU raadiole.  

Nimelt oli riigieelarvet tehes varem kokku lepitud, et eestikeelseid kirjanduslikke tekste kirjutavatele autoritele SA Kultuurileht väljaannetes hakatakse tuleval aastal maksma 40 protsenti rohkem honorari. Esialgu kehtis kokkulepe Akadeemia, Loomingu ja Vikerkaare, aga mitte Sirbi kohta.

Lang väidab, et kohtuski Väljataga ja Kenderiga oma kabinetis selleks, et arutada võimalust palgatõusu ka Sirbi kaasautoritele laiendada.

Reformierakond on nagu kaigas, mida oma pea kohal keerutada ja sellega vehkida lõpmatuseni.

«Ja seda siis arutatigi, kas Sirbil oleks ka võimalik honorarifondi järgmisel aastal 40 protsenti tõsta ja sellega kultuuriministeerium jäi ka päri. Mulle tundub, et sellest arutelust tehakse nüüd järeldus, et kusagil ministri kabinetis survestati Toomas Väljatagat võtma tööle Kaur Kenderit ja kõige selle taga on taustajõududeks Rain Rosimannus ja Kristen Michal,» oli Lang hämmingus.

«Seda ma võin küll kinnitada, et minul ei ole kordagi olnud Rain Rosimannuse ega Kristen Michaliga juttu Sirbi peatoimetajast ja ei ole keegi mulle mingit survet avaldanud. Nii ei ole ka mina avaldanud mingit survet ei SA Kultuurileht nõukogule. See kuulub vandenõuteooriate valdkonda.»

See, miks Sirbile kohe honoraride tõusu ei lubatud, oli Langi sõnul kinni lehe ebakindlas tulevikus.

«Eks me vaikselt olime selle raha endale kõrvale pannud ja ootasime ka, et mis sellest Sirbist saama hakkab. Sest ei ole ju mõtet kallata raha sinna, kust mitte midagi tagasi ei tule. Kui Sirp jäi peatoimetajast ilma ja konkurss läbi kukkus, oli seis väga nutune.»

Põlvkonnad tülis

Kultuuriministri sõnul on tüli tegelik põhjus kultuuriinimeste erinevad ootused Sirbile. «Eesti kultuuris on toimumas põlvkonnavahetus. Antud juhul on palju konflikti mõtlemisdiskursuste vahel. See, et üks pool üritab konflikti tõmmata Eesti poliitikuid on kahetsusväärne.»

Langi sõnul on Reformierakond sattunud skandaali aluseta. «Teatud osa inimestest kes on emotsionaalselt üles köetud, lihtsalt ei usu. Kui ühes või teises vaidluses või konfliktis kasutada kas poliitikuid või Reformierakonda, siis see on piisav argument. See on nagu kaigas, mida oma pea kohal keerutada ja sellega vehkida lõpmatuseni.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles