Lapsed selgitasid välja tänavuse Nukitsa konkursi võitja

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kivirähk
Andrus Kivirähk Foto: Priit Simson

Lapsed tunnistasid täna Tallinnas Nokia kontserdimajas lastekirjanduse aastaauhinna ehk Nukitsa konkursi võitjaks Andrus Kivirähki «Kaka ja kevade».

Nukitsa konkurss on Eesti Lastekirjanduse Keskuse poolt üle aasta korraldatav lugejaküsitlus, kus lapsed hindavad algupäraseid lasteraamatuid.

Seekord võttis hääletusest osa 7656 last üle Eesti ning valida oli enam kui 250 raamatu vahel. Hääletuse kordaminekuks andsid oma panuse kõigi maakondade ja linnade rahvaraamatukogud ning paljud kooliraamatukogud. Kahtlemata on tegu väärika kultuurisündmusega lugemisaastal.

Lapsed tunnistasid suure häälteenamusega parimaks Andrus Kivirähki pillavalt vaimukate lühijuttude kogumiku «Kaka ja kevad». Kogumiku pealkiri ja nimilugu (ning mõned muudki) on tekitanud üksjagu tuska alalhoidlikumatele lapsevanematele ja pedagoogidele, kuid raamatu sihtgrupp on need absurdimaigulised jutud kõhklemata omaks tunnistanud.

Kunstnikest võitis ülekaalukalt «Kaka ja kevade» illustreerinud Heiki Ernits, kelle pildid Kivirähki teksti tõhusalt toetavad. Mõlemale mehele on see juba kolmas kord Nukitsa auhinda võita.

Teise koha jagu kogus hääli «Pints ja Tutsik» 1. osa – kirjanik Aidi Valliku ja kunstnik Ott Valliku koostöös valminud südamlik jutustus inimeste ja lemmikloomade vahelisest sõprusest. Kolmanda koha kirjanike arvestuses võitis Ivar Soopan lapsepõlve­mälestustel põhineva seiklusliku poisteraamatuga «Kõik poisid ei saa suureks» ja selle järjega «Head pahad poisid». Kunstnike arvestuses oli kolmas Valdek Alber piltidega Aimée Beekmani väikelasteraamatule «Päästekoer Walter».

Hääletuses osales ka 380 täiskasvanut, kelle lemmikuteks osutusid Leelo Tungla mälestusteraamatud «Seltsimees laps» ja «Samet ja saepuru» ning Piret Mildebergi pildid «Eesti lasteluule kuldraamatule».

Enim hääli kogunud kirjanik ja kunstnik said auhinnaks Nukitsa pronkskuju ning kolm edukamat kirjanikku-kunstnikku Kultuurkapitali toel ka rahalise preemia (vastavalt 5000, 3000 ja 2000 krooni). Täiskasvanud lastekirjandushuviliste lemmikuid ja võiduraamatute kirjastajaid tunnustati kiituskirjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles