Väljataga: Kender on siiani kättesaamatu

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Väljataga
Toomas Väljataga Foto: Peeter Langovits / Postimees

Täna hommikul pidi Sirbi toimetuses aset leidma kriisikoosolek lehe tuleviku osas, aga öösel lahkumisest teatanud Kaur Kender arutelule oma tööandjaga ei ilmunud.

«Kohtumist ei ole veel toimunud. Mul on raske öelda, mis juhtus, Kaur kella 11ks toimetusse ei tulnud. Telefoni teel ma ei ole teda kätte saanud,» tunnistas Postimehele SA Kultuurileht juhatuse esimees Toomas Väljataga.

Tema sõnul on ilma asjaosalistega rääkimata ka keeruline hinnata, kas Kenderi äkkotsus lahkuda oli põhjendatud.

«Hea meelega tahaks rääkida enne nii Andres Aulega, kui ka Kauriga. Võiks ju muidu tunduda, et see võis olla mõnes mõttes ettekääne, et tagasi astuda, aga see ei pruugi ka nii olla. Ma saan tugineda ainult nende tehtud avaldusele.»

Võiks ju muidu tunduda, et see võis olla mõnes mõttes ettekääne, et tagasi astuda, aga see ei pruugi ka nii olla

Ta tunnistas, et pärast koondamisi ja tänaöist teadet ajutise juhtkonna lahkumise kohta on Sirp suuremas kriisis, kui Kenderi ametisse asudes. «Jah, sellega võrreldes on muidugi muutus täiesti selge ja keerulisem on ka, loomulikult.»

Senised toimetajad võtavad ohjad

Kiire lahendusena leppisid Klaas ja Väljataga Sirbi praeguse meeskonnaga kokku, et toimetajad Lea Larin, Tambet Kaugema ja Tiina Mattisen võtavad Sirbi juhtimise üle kuni uue peatoimetaja leidmiseni.  

«See peaks kestma nii kaua, kuni on lõppenud peatoimetaja uus konkurss. Ma eeldan, et see peaks olema jaanuari lõpuks läbi,» pakkus Väljataga.

Kuigi konkursi täpse ajakava paneb paika neljapäeval kogunev nõukogu, võiks juhatuse esimehe sõnul olla reaalne, kui taotluste esitamiseks antaks aega detsembri lõpuni.

Seejärel tuleks panna kokku konkursikomisjon. «Millal kõik need inimesed kokku saavad ja kas seda saab teha ühekorraga või läheb mitu vooru, on raske hinnata. Aga kui kõik saavad asjast aru, siis on võimalik seda kiiremini ja aktiivsemalt läbi viia.»

Komisjoni pole välistatud uute ekspertide kaasamine. «Võib-olla on mõistlik sel juhul komisjon natuke suurem teha, aga ma eeldan, et siiski üle üheksa liikme oleks vist küll liiast,» leidis Väljataga.  

Koondatutele koidab lootus

Juhatuse esimehe sõnul pole välistatud, et Kenderi saabumise järel Sirbist koondatud Doris Kareva, Veronika Valk, Tarmo Teder ja Marek Strandberg võiksid oma töökohad tagasi saada.

«Need otsused ma jätaks küll uue peatoimetaja teha. Ma ei usu, et praegu nad (lehte juhtivad toimetajad – O.K) hakkaks selliseid otsuseid tegema, aga kui nad tulevad minu juurde kõik koos ja leiavad, et see on hädavajalik, siis ma loomulikult kuulan neid. Olen alati toimetuse juhi ettepanekuid arvestanud,» ütles Väljataga.

Väljataga soovinud anda hinnangut, kas ta peaks tekkinud olukorra eest vastutuse võtma ja ametist lahkuma.

«Minu üle otsustab ikkagi sihtasutuse nõukogu. Neil on see õigus alati olemas. Juhatuse liikmena võib minu lepingu võib lõpetada päevapealt ilma etteteatamata ja ilma põhjendusi toomata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles