Välisministeerium andis välja viis kultuuripreemiat

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Välisminister Urmas Paet andis täna üle ministeeriumi 2013. aasta kultuuripreemiad filmi «Mandariinid» tegijatele, ERSOle, Kristiina Ehinile, Ilmar Lehtperele ja Anne Ermile.

Ministeerium tunnustas Eesti-Gruusia koostöös valminud mängufilmi «Mandariinid» tegijaid inimlikust vaatenurgast poliitiliste ja julgeolekuprobleemide selgitamisel.

«Ivo Felti, Zaza Urushadze, Rein Kotovi, Lembit Ulfsaki, Elmo Nüganeni, Raivo Trassi ja paljude teiste koostöös loodud mängufilm on näide edukast rahvusvahelisest koostööst filmivaldkonnas ning see on köitnud publikut paljudes riikides,» ütles Paet.

Samuti on tänavuse kultuuripreemia laureaat ka Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO), keda tunnustati seoses möödunud aasta novembris toimunud eduka kontsertturneega Ameerika Ühendriikides. Paet tunnustas ERSO dirigente Neeme Järvit, Nikolai Aleksejevit ja Anu Talit tänukirjadega. ERSO nimel võttis kultuuripreemia vastu ERSO direktor Kadri Tali. 

«Kultuurisaadikuna on ERSO esindanud Eestit ja tutvustanud Eesti muusikat parimal moel väga paljudel rahvusvahelistel muusikafestivalidel,» lisas Paet.

Samuti on tunnustuse väärilised ka luuletaja ja proosakirjanik Kristiina Ehin ning luuletaja ja tõlkija Ilmar Lehtpere eesti kirjanduse tutvustamise eest maailmas. «Kristiina Ehin ja Ilmar Lehtpere on aidanud viia eesti luulet ja kirjandust nii Euroopasse kui ka Põhja-Ameerikasse,» sõnas Paet.

Möödunud aastal ilmusid Ameerika kirjastajatelt Kristiina Ehini kakskeelsed luulekogud «1001 talve – 1001 Winters» ja «Ühe hingetõmbega – In a Single Breath», mõlemad Ilmar Lehtpere tõlkes.

Välisminister Urmas Paet tunnustas Anne Ermi maailmakultuuri ja muusika tutvustamise eest Eestis. Anne Ermi eestvedamisel sai 1990. aastal alguse festival «Jazzkaar» ning ta on andnud panuse Eesti levimuusika ja -muusikute tutvustamisse.

Kultuuripreemiatega tänatakse ja tunnustatakse Eesti loomeinimesi, kes on kultuuri kaudu aidanud kaasa Eesti rahvusvahelise maine tõstmisele ja tuntuse kasvatamisele. Eelmisel aastal said välisministeeriumi kultuuripreemia Ewert and The Two Dragons, Ilmar Raag, Riina Sildos, Laine Mägi ja Kalle Kasemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles