Pildid: HOP galeriis näeb 80 tassi

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval kell 17 avati Tallinnas HOP galeriis Eesti Keraamikute Liidu näitus «80 tassi», kus võib näha kõigi liidu 80 liikme professionaalset keraamikat unikaalsete autoritasside näol.

2013. aasta oli Eesti keraamikakunstnikele tähtpäevaderohke – täitus 90 aastat ajast, mil Eestis oli esimest korda võimalik saada professionaalset keraamikaharidust ja 20 aastat Eesti Keraamikute Liidu loomisest. Selle tähistamiseks korraldas Eesti Keraamikute Liit Paldiskis, Amandus Adamsoni Ateljeemuuseumis näituse «80 tassi». Näitus rändas edasi Keilasse, Harjumaa muuseumisse. Nüüd on seda võimalik näha ka Tallinnas, HOP galeriis.

Näitusest võtavad osa kõik keraamikute liidu liikmed – 80 professionaalset keraamikut oma unikaalsete autoritassidega. Oma mitmekordsel juubeliaastal olime koos ühel näitusel nagu tassid riiulis – erinevad, aga samas ka sarnased.

Tass iseloomustab vahetult oma loojat, ta on olnud keraamikute firmamärk läbi aegade. Tassis peegeldub tegija esteetika ja tehnilised oskused ning aeg, milles ta loodi. See on väikevorm, mis jõuab kõige vahetumalt kasutaja käte vahele. Lemmiktassis aurav kohv äratab meid igal hommikul, teetass uinutab õhtul. Võõrast tassist maitseb jook teisiti. Oma käepärasel tassil on jõud sees ja see kandub üle ka sisule. Parafraseerides – näita, milline on Sinu tass ja ma ütlen, kes Sa oled!

Näitusel saab näha tasse, mis on loodud just sellele näitusele ja tasse, mis on valminud üle 30 aasta tagasi. Seega annab juubelinäitus hea võimaluse tutvuda nii erinevate kunstnike käekirjaga kui ka ülevaate ühe väikevormi ja tarbeeseme muutumisest aastate jooksul.

Näituse kuraatorid on Tiina Kaljuste, Kärt Seppel ja Anu Soans. Näitusi HOP galeriis toetavad kultuurkapital ja kultuuriministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles