Raag: selleks, et loomingus edukas olla, pole vaja Eestist lahkuda

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Raag.
Ilmar Raag. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Režissöör ja stsenarist Ilmar Raag avaldas noorteühingu Avatud Vabariik poolt korraldatud motivatsioonikonverentsil arvamust, et vähemalt loomingu valdkonnas ei eksisteeri sellist seaduspärasust, et kui tahetakse edukas olla, peab ilmtingimata Eestist lahkuma.

Samas leiab ta, et kui noortel puuduks igasugune välismaine kogemus, oleks olukord palju hullem.

«Kui ma ei oleks käinud Prantsusmaal, kus õppisin palju uut filminduse kohta, ei oleks ma saanud Ameerika stipendiumi. Kui ma ei oleks Ameerikast naasnud, siis vähemalt kümne aasta jooksul ei oleks ma teinud mitte ühtegi filmi. Ning kui me poleks sõpradega teinud «Klassi», mille eest paljud neist ei saanud sentigi, siis poleks mul praegu mingit võimalust teha filme Prantsusmaal, Venemaal ning mujalgi,» sõnas Raag.

Tema sõnul sõltub edu lõppkokkuvõttes sellest, milliseid eesmärke inimene endale seab ning mida ta soovib saavutada. Edu pandiks ei pruugi olla isegi fakt, et inimene õppis eliitkoolis.

Tema hinnangul pole olemas keskkooli, mis tagaks filminduses või teatrikunstis teiste koolide ees märkimisväärsed eelised.

«Eliitkoolide lõpetanud teavad tavaliselt hästi õppematerjali sisu ning oskavad maailma laiema pilguga haarata, kuid see ei tähenda, et nad teavad paremini, mida nad elult tahavad. See teadmine võib aga nn pärapõrgust tulnud noorel olla kõvasti tugevam.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles