Eestlannast Nõid äratab Šotimaal tähelepanu

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõid (Eve Mutso) nuumab Hansukest.
Nõid (Eve Mutso) nuumab Hansukest. Foto: Andy Ross

Kümme kuud vigastuse tõttu lavalt eemal olnud baleriin Eve Mutso on tagasi, ja edukalt –  tema tantsitud nõia kohta lavastuses «Hans ja Grete», millega Šoti Ballett parasjagu Suur­britannia põhjaosas külalisetendusi annab, on kohalik tantsupress jaganud vaid kiidusõnu, kohati ülevoolavaltki.

«Kinnitust saab Mutso kui ühe oma põlvkonna parima karaktertantsija staatus,» kirjutas näiteks Šoti päevaleht The Scotsman. Ja et tema nõid, kes muutub lavastuse käigus unistuste tüdrukust tõeliseks luupainajaks, «steals the show» ehk jätab kõik teised varju, kaasa arvatud lavastuse enda.

Mida selle muutumise all täpsemalt silmas peetakse? Seda, et nõial on ses Christopher Hampsoni originaalballetis mitu nägu.

Andkem sõna Mutsole endale: «See on üks värvikas tegelane. Ma alustan pealtnäha meeldiva kooliõpetajana, kes on salamahti kõik lapsed peale Hansu ja Grete maiustuste ja muinasjuttudega metsa oma valdusesse meelitanud, edasi jälitan pimedatel tänavatel Hansu ja Gretet nõidusliku võõrana, jätkan kauni ja glamuurse naisena nende eksitamist nõiutud metsas ja lõpuks juhatan nad oma koju piprakoogimajja, kus tuleb ilmsiks minu tõeline olemus – tegemist on hirmsa kannibaliga.»

Tähelepanuväärne on, et nõia tegelaskuju on loodud just Mutsot silmas pidades.

«Väga meeldiv on tagasi laval olla – tunnen end tugevalt. Selja taha jäi kannatust ja meelekindlust õpetav aasta,» ütles Mutso. 2012. aasta lõpus vigastas Šoti Balleti solist proovisaalis põlve ristatisidet, lavale naasis ta pärast operatsiooni alles eelmise aasta septembris.

Muide, sügisel esilinastus Glasgow,s ka Mutso esimene, 16 minutit pikk tantsufilm «Death as a New Beginning» («Surm kui uus algus»), mille filmis üles tunnustatud operaator Johnny Barrington.

Tähendab see ühtlasi tulevase koreograafikarjääri algust? «Ootame, vaatame,» kostab Mutso ise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles