Estonias askeldab kolm põlvkonda Mikkusid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Perekond Miku teine kodu Estonia ooperiteater. Rein Mikk on siin projektijuht, tema abikaasa Angelika Mikk laulja ja üha sagedamini astub lavalaudadel üles ka nende 11-aastane tütar Ingel Marlen. Ainsana uudistab pere tegemisi veel kõrvalt pisipoeg Ingmar Mattias.
Perekond Miku teine kodu Estonia ooperiteater. Rein Mikk on siin projektijuht, tema abikaasa Angelika Mikk laulja ja üha sagedamini astub lavalaudadel üles ka nende 11-aastane tütar Ingel Marlen. Ainsana uudistab pere tegemisi veel kõrvalt pisipoeg Ingmar Mattias. Foto: Toomas Huik

Kuigi Estonia ooperiteatri «Pipi Pikksuka» lavastuse Pipi valitakse alles sügisel, on üks konkursi eelvooru läbinuid Ingel Marlen Mikk (11) juba Pipi osas Estonias üles astunud.



Laval tunneb Tallinna reaalkooli 4. klassi lõpetav Ingel Marlen end kui kala vees. Niikaua kui ta mäletab, on ta ema ja isaga Estonia teatris tööl kaasas käinud.

Ükski Estonia lavatagune nurk ei ole tüdrukule võõras ning ka tema ise on kõigile teatritegelastele teada. Eakaaslastele hõikab Ingel Marlen valjul häälel: saame siis triikimistoas kokku!

Kui palju Mikkusid aga Estonias kokku töötab? Alguse sai teatridünastia Ingel Marleni vanaisast Arne Mikust – tuntud lavastajast ja Estonia teatri endisest kunstilisest juhist.

«Mina mäletan esimesena «Väikese korstnapühkija» lavastust, kui emmel olid suured mustad prillid peas ja sassis soeng,» meenutas Ingel Marlen ja lisas, et väikest korstnapühkijat tõmmati nööriga kuskilt alla ka. «See mulle meeldis.» Siis oli Ingel Marlen nelja-aastane.

Ingel Marleni isa, Arne Miku poeg Rein Mikk on samuti Estonias tegev. Küll aga lava taga, nimelt teatri projektijuhina. «Mul oli ka see, et õppisin reaalkoolis, käisin laste muusikakoolis, õppisin trompetit,» rääkis Rein Mikk. Pärast koolipäevi viibis temagi tihti teatriseinte vahel. «Elasime tol ajal Pirita-Kosel. Siis tulingi pärast kooli teatrisse isa juurde ja nii need päevad läksid,» sõnas ta.

Nagu Ingel Marlen praegu, sattus ka Rein Mikk noorena tihti muusikalidesse mängima. «Oma lapsed on head, neid on lihtne muusikalides kasutada ja lapsevanem on kogu aeg teatris. Ühe korra olen isegi Moskvas käinud selle teatriga,» rääkis Rein Mikk rõõmsalt.

Ingel Marlenil on seda enam põhjust vabal ajal teatris askeldada, et ka tema ema, Rein Miku abikaasa Angelika Mikk on Estonia laulja – sopran. Pipi rolli konkursist võttis Ingel Marlen aga oma sõnul osa täiesti muuseas – ta lihtsalt oli samal ajal teatris ja mõtles, et proovib ka.

Nii on temast praeguseks saanud üks tugevamaid kandideerijaid sellele rollile. Lõplik valik, kes osa endale saab, langetatakse sügisel. Ingel Marlen astub  aga Pipi rollis vahetekstide lugejana lavastuses «Ooperigala lastele» üles juba praegu – viskab dirigentidega nalja ja räägib, milline ooperielu lapsele on.

Isegi siis, kui oled poole oma elust teatris viibinud ja ka telgitagustega kursis, tekib Ingel Marleni sõnul ikka väike lavahirm. «Aga see on enne. Kui juba laval oled, siis see pabin kaob,» selgitas tüdruk.

Eespool loetletutega Mikkude teatridünastia siiski veel ei piirdu. Kui Arne Miku kaks poega – Rein ja Jaak – on rohkem lavatagused tegijad, siis kolmas poeg Mart on elukutselt laulja – bass. Praegu küll vabakutseline, ent mõni aasta tagasi laulis ta Estonia ooperiteatri koosseisus. Samuti on Jaagu poeg Karl Estonias ametis pealavameistrina.

«Palju te nüüd Mikkusid kokku lugesite?» küsis Angelika Mikk. Küsimus on õigustatud, sest lisaks selle suguvõsa Mikkudele tegutseb teatris veel teisigi Mikkusid, kes kannavad lihtsalt sama perekonnanime.
«Aga see, kui tulihingeliselt Mikud Estoniasse suhtuvad ja teatrist räägivad, on omamoodi fenomen,» rääkis Angelika Mikk ja lisas, et isegi nädalavahetuste perekondlikel lõunasöökidel öeldakse ikka toost Estoniale ja sellega seonduvale.

Kas ka Mikkude perekonna pesamunast, alla aasta vanusest Ingmar Mattiasest sirgub muusik? Selle küsimuse peale pereliikmed esialgu vaid muhelevad.

Tagasi üles