Paet: Eesti peab UNESCO komitees tegutsemist oluliseks

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNESCO üldkogu.
UNESCO üldkogu. Foto: Sipa Press / Scanpix

Välisminister Urmas Paet märkis kohtumisel UNESCO peadirektori Irina Bokovaga, et Eesti peab oluliseks tegevust UNESCO maailmapärandi komitees ning Bokova kiitis Eesti ekspertide panust.

«Eesti prioriteedid UNESCOs on seotud maailma füüsilise ja vaimse pärandi väärtustamise ning kaitsega,» sõnas Paet.

UNESCO maailmapärandi komitee põhiülesanne on tagada maailma kultuuri- ja looduspärandi säilimine. Eesti osaleb alates 2009. aasta lõpust UNESCO maailmapärandi komitee töös nelja aasta jooksul. «See annab Eestile hea võimaluse oma tegevust vaimse kultuuripärandi kaitsmisel veelgi tugevdada,» sõnas Paet. «Ka Eesti kultuuripärandis on palju väärtuslikku, mille säilitamisele ja hoidmisele tuleb tähelepanu pöörata,» ütles ta.

Kõigist 186st maailmapärandi konventsiooniga liitunud riikidest kuulub UNESCO maailmapärandi komiteesse vaid 21 riiki, sealhulgas Eesti. Sel suvel toimub Brasiilias UNESCO Maailmapärandi Komitee istung, kus Eesti osaleb esmakordselt komitee liikmena.

Eestist on UNESCO maailmapärandi nimekirjas alates 1997. aastast Tallinna vanalinn ja alates 2005. aastast kümne riigi koostöös esitatud Struve meridiaanikaare säilinud rajatised. 2009. aasta juulis kanti UNESCO maailmamälu programmi Balti keti sündmused. Vaimse kultuuripärandi nimekirja on kantud Seto leelolaulud.

UNESCO peadirektori Bokova sõnul on Eesti ekspertide töö erinevates UNESCO tegevustes väga hinnatud.

«Ekspertidega panustamine UNESCO töösse annab Eestile võimaluse aidata oma teadmistega arenguriike, samaaegselt saades ise kogemusi,» lausus Paet. 2010. aasta esimesel poolel on Eesti UNESCOs Kesk- ja Ida-Euroopa ning Kesk-Aasia riikide grupi eesistuja ning koordineerib suhtlemist UNESCO organite ning gruppi kuuluvate riikide vahel.

Paeti sõnul soovib Eesti 2011. aastaks kandideerida UNESCO programmi Inimene ja Biosfäär nõukogusse (International Coordinating Council of the Man and the Biosphere Programme).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles