Suvi teatris – Arvo Pärdist Tätte uuslavastuseni

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guido Kangur, Taavi Teplenkov ja Ivo Uukkivi poseerivad «Kaevuritest kunstnike» reklaamplakati tegemiseks.
Guido Kangur, Taavi Teplenkov ja Ivo Uukkivi poseerivad «Kaevuritest kunstnike» reklaamplakati tegemiseks. Foto: Herkki-Erich Merila

Alanud teatrisuvehooaeg toob publikuni nii algupäraste näidendite esietendusi kui ka klassikute töötlusi. Heili Sibrits tutvustab põnevamaid lavastusi.

«Kadunud tsirkus»
Lavastaja Üllar Saaremäe sõnul on «Kadunud tsirkus» lugu ühest väga katkisest tsirkusetrupist. «Kunagi väga kuulus ja edukas trupp on ühtäkki kaotanud välise sära, igaühel on erinev lugu ja eri põhjus,» lausub Saaremäe. Sündmused hakkavad arenema siis, kui see trupp kohtub kahe kummalise tüübiga, keda mängivad Tõnis Mägi ja Bonzo.
«Kadunud tsirkuse» algne idee pärineb Tõnis Mäelt, kes Bonzoga arutledes tuli ühise kontserdi mõttele. Kontserti lavastama palutud Üllar Saaremäe aga vaimustus ideest ega soovinud piirduda vaid kontserdiga. Ta võttis omakorda ühendust Urmas Lennukiga.  
Osades Tõnis Mägi, Bonzo, Liisa Aibel, Kärt Johanson, Peeter Tammearu, Alo Kurvits, Heigo Teder ja Mait Trink. Kaasa teeb Rakvere linnaorkester.
17. juunist 2010 Rakvere Spordikirikus. (Rakvere teater)

«Alguses oli»
«Publik peaks tulema valge lehena, mitte midagi ootama, ning nautima ettekandele tulevaid teoseid,» räägib Arvo Pärdi (pildil) muusikal, täpsemalt Arvo Pärdi heliteosel «In principio» põhineva lavastuse üks autoritest, dirigent Tõnu Kaljuste. Kuidas Peeter Jalakas ja Von Krahli trupp Pärdi muusika teatrikeelde panevad, seda saladusloori ei soovi Kaljuste kergitada. Ta rõhutab, et seda tuleb kohapeal, Noblessneri valukojas, ise kogeda. Kaljuste sõnul on «Alguses oli» väga suur ja väga võimas lavastus. «Seda tänu oma kohale ja akustikale ning teostele.»
Laval: 17. ja 18. augustil Andrea Brown ja Hillard Ensemble (David James, Rogers Covey-Crump, Steven Harrold, Gordon Jones). Solistid 21. ja 22. augustil: Andrea Brown, Marianne Pärna, Tiit Kogerman, Raul Mikson, Uku Joller. Lisaks neile Von Krahli teatri näitlejad, segakoor Noorus, segakoor Cantus, Nargen Festivali koor, ERSO.
17. augustist Noblessneri valukojas. (Nargen Opera ja Von Krahli teatri ühislavastus)

«Lendajad»
Nargen Opera tellimusel Jaan Tätte  kirjutatud näidendis lahkuvad kolm meest ja üks naine kurjade inimeste seast. «See on niisugune jaantättelik mõtisklus kurjusest eemaldumisest ja looduselähedusest. See pole niisugune teater, mida peate vaatama tulema mõttega, et kas see pretendeerib teatrihooaja auhindadele, kas see on hea või halb. Tuleb lihtsalt kuulata Tätte teksti ja muusikat. See on minu ülim ambitsioon, mida seda lavastust tehes endale sean,» räägib «Lendajate» lavastaja ja muusikaline kujundaja Tõnu Kaljuste. «Nagu Tätte laule võib sättida nii sümfooniaorkestrile kui ka ainult kitarriga laulda. Minu lavastus on rohkem kitarrile mõeldud,» täpsustab Kaljuste.
Osades Piret Kalda, Väino Laes, Lauri Nebel ja Teet Hanschmidt.
27. juunist Naissaarel Omari küünis. (Nargen Opera)

«Põrgupõhja uus Vanapagan»
«Üks on kindel – et see, mis Tammsaare on kirja pannud, on ka näitlejal suus. Siin pole me trikitanud ega nipitanud. Sest Tammsaare on lihtsalt nii hea, teda ei pea üle värvima,» räägib Emajõe Suveteatris «Põrgupõhja uut Vanapaganat» lavastav Andres Dvinjaninov, kelle sõnul teeb lavastuse erakordseks lisaks Tammsaare headusele ka huvitav näitlejaseltskond. Näiteks Vanapaganat mängib Uku Uusberg. «Meie Vanapagan pole sugugi vana, vaid on noor mees. Me keegi ei tea, milline on Kurat või Vanapagan, ja teda me visualiseerima ei hakka, aga me visualiseerime kuju, millega ta maa peale tuleb. Kuna ta tuleb maa peale nagu taevane saadik ehk nagu ufo ehk valge leht ehk nagu suur laps,» põhjendab Dvinjaninov noort Vanapaganat.
Mängivad Uku Uusberg, Raivo E. Tamm, Merle Palmiste, Sandra Üksküla-Uusberg, Hannes Kaljujärv, Janek Joost, Aarne Soro ja Martin Mill, Nero Urke, Rein Pakk, Leino Rei, Merilin Kirbits ja paljud teised.
2. juulist Tartus Toomkiriku varemetes. (Emajõe Suveteater)

«Toatüdrukud»
Hendrik Toompere jun on Jean Genet’ sajandivanuse uusklassika toonud tänapäeva ja seda edukalt – Ülle Lichfeldt sai Solange’i rolli eest 2009. aasta parima naisnäitleja preemia ning Ervin Õunapuu lavastuse kujunduse eest 2009. aasta parima kunstniku preemia.
Mängivad Ülle Lichtfeldt, Tiina Mälberg (pildil punases) ja Anneli Rahkema.
3. juunist Rakvere kesklinna pangamajas. (Rakvere teater)

«Torm»
William Shakespeare’i «Torm» Hendrik Toompere juuniori lavastuses viib vaataja asustamata saarele – võimult kõrvaldatud hertsogi ja tema noore tütre pagenduspaika. Õhk on täis müstikat, maagiat ja vaime. Läheb vaja kahtteist aastat ja üht nõiduslikku tormi, et saarel maabuksid vaenlased. Nüüd säriseb õhus ka kättemaksu ja armastust.
Mängivad Tarvo Sõmer, Liis Haab, Lauri Kaldoja, Peeter Rästas, Mait Joorits, Velvo Väli, Erni Kask, Marko Leht, Toomas Suuman, Kertu Moppel, Eduard Salmistu, Natali Lohk ja Maarika Mesipuu.
26. juunil 2010 Rakvere teatri väikeses saalis. (Rakvere teater)

«Kaevuritest kunstnikud»
Kas kaevuritest võivad saada kunstnikud? Kuidas nende kunsti suhtutakse? 1930. aastate Inglismaa kaevanduslinnakese elu kujutav lavastus põhineb tõsielusündmustel ja nagu elus ikka, on need vahel uskumatult naljakad. Samas puudutab näidend olulisi teemasid, nagu näiteks klassipiirid, sotsialism, indiviidi võimalused ja piiratus, eestkoste kui/või/ja ekspluateerimine, kunsti väärtus ja tema ülendav toime.
Autor Lee Hall. Priit Pedajase lavastuses mängivad Guido Kangur, Taavi Teplenkov, Ivo Uukkivi, Tõnu Oja, Raimo Pass, Britta Vahur, Laine Mägi ja Mihkel Kabel.
12. juunist Viinistu kunstimuuseumis. (Eesti Draamateater)

«Pikk päevatee kaob öösse»
Kunagise kuulsuse mälestusest elav näitlejast isa, narkosõltlasest ema, alkohoolikust vend, süütunne, enesepettus, kunagiste hingetraumade kaja – need on O’Neilli autobiograafilised motiivid ja teemad, mis kaks suve tagasi Merle Karusoo lavastuses «Pikk päevatee kaob öösse» publikuni jõudis. Kahtlemata psühholoogilise draama maailmaklassikasse kuuluvat lavastust näeb ka sel suvel.
Osades Ülle Kaljuste, Ain Lutsepp, Tiit Sukk, Märt Avandi, Pille Lukin. 
10. juunist Keila-Joa mõisas. (Eesti Draamateater)

«Eesti asi»
Ingomar Vihmari lavastus räägib Tartusse esimesele laulupeole minevast Krimuna küla rahvast, kes kahjuks ei oska lugeda, laulmisest rääkimata. Lisaks on neil kombeks varastada ja valetada, mis tähendab, et Krimuna mõisniku arvates pole «matsidel» laulupeole asja. Noore õpetaja Livio abiga suudavad krimunalased siiski laulud selgeks saada ja Tartusse jõuda.
Autor Mart Kivastik. Mängivad Ain Lutsepp, Jan Uuspõld, ­Kleer Maibaum, Anti Reinthal, Tõnu Oja, Elina Reinold, Britta Vahur, Egon Nuter. Laulude õpetaja Hirvo ­Surva.
28. juunist Tartu laulupeomuuseumis. (R.A.A.A.M.)

«Antigone»
Iraani suurima teatrifestivali Fadjr 2005. ja 2007. aasta parima lavastaja tiitliga pärjatud Homayun Ghanizadeh lavastab Tallinnas Püha Katariina kirikus Sophoklese antiiktragöödiat «Antigone».
Osades Andrus Vaarik, Elina Reinold, Raimo Pass, Ago Anderson, Ragne Pekarev, Külli Reinumägi.
11. augustist Tallinna Püha Katariina kirikus. (R.A.A.A.M.)

«Väikesed vanamehed»
«Mind on ikka jahmatanud see, kui ilusad fassaadid halastamatult kokku kukuvad,» on 2006. aasta romaanivõistluse võidutöö ja nüüd romaanist Ugalale dramatiseeringu teinud Tiina Laanem (pildil) tunnistanud. «Kui kellelgi sõidab katus totaalselt ära, kuid ümbritsevad laiutavad vaid imestavalt käsi, sest kõik paistis nii tore ja rahulik. Lugu räägibki sellest, kui vähe me sageli teame oma lähedastest, sõpradest, kolleegidest …» Tegu on muheda irooniaga kirjutatud looga meist endist ja inimestest meie ümber, mille toob lavale Margus Prangel.
Mängivad Tarvo Vridolin, Triinu Meriste, Tanel Ingi, Kadri Lepp, Aar­ne Soro, Kata-Riina Luide, Janek Vadi, Arvo Raimo.
6. augustist Männiku metsatalus Viljandimaal Intsukülas. (Ugala)

«Eesti meeste laulud»
Kaks suve tagasi tormilise vastukaja leidnud Veljo Tormise – Tõnu Kaljuste ja Peeter Jalaka «Eesti meeste laulud» tulevad taas, aga sel korral Tallinnas Noblessneri valukojas.
Pillimehed: Celia Roose, Madis Metsamart, Imre Eenmaa.
Osades Riina Maidre, Taavi Eelmaa, Juhan Ulfsak, Erki Laur, Mart Koldits, Arno Tamm, Mati Turi, Rainer Vilu, Martin Sildos, Henry Tiisma, Vahur Soonberg, Jaak Juhanson, Joonas Kreen, Jaanus Kann, Lemo Lattikas, Argo Vals, Raul Lobanov, Vahur Parve, Kuldar Schütz jpt.
12. juunist Noblessneri valukojas. (Von Krahli teater ja Nargen Opera)

«Jõud»
Lavastaja Uku Uusberg toob Jäneda Pulli talus publiku ette muusikalise müsteeriumi «Jõud», kus peaosas särab Ivo Uukkivi.
Osades Ivo Uukkivi, Argo Aadli, Alo Kõrve, Mikk Jürjens, Mait Joorits), Lauri Kaldoja jpt.
8. augustist Jäneda Pulli talus.  (R.A.A.A.M.)

«Madame Bovary»
Endla teatri suvehooajal mängitakse teatrimaja saalides läbi kogu repertuaar, antakse 24 etendust. Enne Endla suvehooaega, Pärnu hansapäevade (24.–27. juuni) programmi raames 26. juunil kell 14 etendub koguperelavastus «Röövlitütar Ronja». Endla teatri suvelavastuseks on aga Gustave Flauberti «Madame Bovary». Tiit Palu lavastus on tänapäevane tõlgendus klassikalisest loost, mis jäädvustab romantiliste unelmate ja tuima argielu igavest konflikti.
Peaosas Piret Laurimaa (pildil), teistes osades Karin Tammaru, Kaili Viidas, Jaan Rekkor, Ago Anderson, Sten Karpov, Lauri Kink, Sepo Seeman, Jüri Vlassov, Jaanus Mehikas, Priit Loog, Tambet Seling.
8. juulist Endla teatris. (Endla)

«Kolm põrsakest ja hea hunt»
Juhan Viidingu ja Mati Undi töötlus kuulsast muinasjutust ei jäta näljaseks kedagi. Samas saavad sead söönuks ja hundid jäävad terveks.
Lavastaja Ain Mäeots.
Osades Jüri Aarma, Taavi Eelmaa, Rein Pakk ja Toomas Lunge.
11. augustist Tartu laulupeomuuseumi pargis. (Emajõe Suveteater)

«Raha»
Kuhu sai raha, kus on raha, kuidas seda leida, millal ja kuidas kätte saab, millega ära tuua? Aardelugudel, vanasõnadel ja fraseologismidel, Matthias Johann Eiseni «Raha-augu juttudel» ning Mare Kalda «Rahapajaraamatul» põhinev surmkoomiline lavastus.
Osades: Andres Dvinjaninov, Ingrid Isotamm, Leino Rei ja Eeva Lindal.
17. juulist Tartus Toomemäel. (Emajõe Suveteater)

«Tuulesaared»
Tahkuna tuletorni aastapäeva tähistamiseks valitud Marcel Pagnoli näidend räägib väikese sadamalinna Marseille’ elust ja inimestest.
Lavastaja Maria Peterson.
Osades Ott Aardam, Laura Peterson, Lembit Peterson, Garmen Tabor, Margus Tabor,  Andri Luup, Helvin Kaljula, Tarmo Song jt.
12. juulist Hiiumaal Tahkuna tuletorni all. (Theatrum)

«Mask»
Õhtupoolik armastajapaari, naise ja mehe korteris. See on tavaline õhtu, mis võtab ootamatu pöörde. Kristel Leesmendi lavastus põhineb tõestisündinud lool, mis leidis aset 1987. aastal Münchenis. Lugu, milles on poeesiat, vabadusiha, allasurutust, egoismi, armastust ja raevu.
Mängivad Marika Barabanštšikova ja Nero Urke (pildil).
Esietendus 11. juunil Tartu laulupeomuuseumis. (Emajõe Suve­teater)

«Rääkivad kivid»
Vanarahva pärimustel põhinev Silvia Soro «Rääkivad kivid» räägib saare inimestest ja nende tegemistest, omandiõigusest, kividest ning sellest, kuidas kividega rikkaks saada.
Lavastaja Tiit Palu. Osades Viire Valdma, Piret Rauk, Andres Raag, Hannes Prikk ja Janek Sarapson.
30. juulist Kuressaares vanas sadamaaidas. (Kuressaare Linnateater)

«Valged ööd»
Juunis on taas võimalik vaadata 2006. aastal esietendunud Lembit Petersoni lavastatud Fjodor Dostojevski näidendit «Valged ööd». See on lugu noore, kuuma südame ja leegitseva kujutlusvõimega idealisti puhtast, usalduslikust ja lihtsameelsest armastusest.
Osades Laura Peterson ja Tarmo Song.
14. juunist Tallinnas Püha Katariina kirkus. (Theatrum)

«Tallinn – meie linn»
Tiit Ojasoo, Eero Epneri ja Eva Klemetsi koostöös sündinud «Tallinn – meie linn» on kontseptuaalne ekskursioon mööda vanalinna.
Giid Eva Klemetsi juhatusel külastatakse üle kümne tähelepanuväärse objekti. Klemets annab sissevaate mitmete hoonete ja avalike väljakutega seotud huvitavatesse seikadesse. Tallinn on meie linn ja ühtaegu on meie kohus ja rõõm teda paremini tundma õppida.
Mängib Eva Klemets.
2. juunist Tallinna vanalinnas Tornide väljakul. (Teater No99)

«Mahhinaarium»
Mahhinaariumis elutsevad kuus mahhinaatorit, kel kõigil on ühine probleem: igal pool on Antireaalsuse Väravad ning mateeria ja ruum käituvad, allumata igasugusele loogikale. Lisaks elutseb Antireaalsuse Väravate taga kuritahtlik Parasiit-Mahhinaator, kes soovib panna inimesi oma maailma loomise asemel ehitama parasiitidele sobivat keskkonda. «Mahhinaator» on insenerindusepõhine sõnatu teatritükk, mis sünnib näitlejate ja mustkunstnike koostöös.
Autor Johannes Veski, laval Cabaret Rhizome’i näitlejad ja mustkunstnikud.
2. juunist Cabaret Rhizome’is. (Cabaret Rhizome)

«Küüni täitmise lood ja laulud»
Madis Kõivu ja Hando Runneli legendaarsel «Küüni täitmisel» põhinev lavastus jutustab lugusid inimestest, keda me isegi justkui tunneksime, ning aegadest, mida me võib-olla parema meelega ei oleks kaasa elanud. Möödunud suvel esietendunud lavastuses mängib sel suvel Margus Prangeli asemel Ain Lutsepp.
Tegijad Margus Kasterpalu ja Kaie Mihkelson, Garmen Tabor, Pille Lukin ja Aleksander Eelmaa, Guido Kangur, Ain Lutsepp, Märt Avandi ja ansambel Paabel.
27. juulist Saueaugu teatritalus. (Saueaugu teatritalu)

«Vargamäe varjus»
A. H. Tammsaare «Tõe ja õiguse» esimesest, teisest ja kolmandast osast inspiratsiooni saanud Urmas Lennuk keskendub Mari suhetele nii Vargamäe talupidamisega kui ka Vargamäe meestega.  
Autor-lavastaja Urmas Lennuk.
Osades Ülle Lichtfeldt, Indrek Saar, Tarvo Sõmer, Velvo Väli jt.
30. juulist Albu vallas Vargamäel. (A. H. Tammsaare muuseum)

«Vihurimäe»
Kolmandat ja ühtlasi ka viimast suve etendab Vanemuise teater Alatskivi lossipargis Emily Jane Brontë «Vihurimäed». See 19. sajandi ­inglise kirjandusklassika paremikku kuuluv omanäoline romaan on ­
Eesti teatrilavale jõudnud esimest ­korda.
Lavastaja Roman Baskin.
Osades Marko Matvere (pildil), Kersti Heinloo, Riho Kütsar, Ott Sepp, Külliki Saldre, Helen Rekkor, Margus Jaanovits, Raivo Adlas.
16. juulist Alatskivi lossi pargis. (Vanemuine)

«Augustikuu teemaja»
Ameerika Ühendriikide armee on maailmasõja võitjana saanud käsu juurutada ühes väikeses Jaapani külas demokraatiat ja läänelikku maailmavaadet. John Patricku lavastuse üht peategelast, Jaapani väikese mägiküla elanikku Sakinit kehastab Marko Matvere.
Lavastaja Roman Baskin.
15. juunist Eesti maanteemuuseumis Varbuse hobupostijaama õuel. (MTÜ Kell Kümme)

«Aiapidu»
Roman Baskini lavastatud «Aiapidu» viib publiku poliitikasse pürgiva mehe korraldatud peole, kus külaliste kogunedes võtab pidu järjest ägedamaid ja kummalisemaid pöördeid.
Inglise komöödiakuninga Allan Ayckbourni näidendit on publikul võimalik vaadata aiast või majast seest. Sest Ohtu mõisas toimubki paralleelselt kaks etendust.
Mängivad Carmen Mikiver, Ülle Kaljuste, Epp Eespäev, Harriet Toompere, Liina Vahtrik, Pirjo Levandi, Kaili Närep, Marta Laan, Roman Baskin, Hendrik Toompere jun, Mihkel Smeljanski, Raivo Rüütel, Eduard Salmistu jpt.
20. juulist Ohtu mõisas. (MTÜ Kell Kümme)

«Iha jalakate all»
Suur talukoht, isa ja kolm poega, ema on surnud. Kui isa toob majja uue noore naise, põgenevad vanemad pojad kodunt. Noorem poeg vihkab võõrasema, vihkab ema mälestuse nimel, vihkab kirglikult, meeletult, kuni ... armub. Algab armutu võitlus isa ja poja vahel.
Mängivad Katariina Lauk, Rasmus Kaljujärv, Felix Kark. Lavastaja Roman Baskin.
16. juulist Kurgjal. (MTÜ Kell Kümme)

«Lolla»
Lastelavastus «Lolla» on lugu Lydia Koidula lapsepõlvest. Autor ja lavastaja Helen Rekkori näidendist saame teada, kuidas kujunes väikesest tüdrukust, keda kutsuti Lollaks, eestlaste ärkamisaja ja kultuuriloo olulisemaid tegelasi.
Osades Mairi Jõgi, Kati Ong ja Rauno Kaibiainen.
1. juunist veel kolmel korral Tartu laulupeomuuseumis. (Emajõe Suveteater)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles