Ettevõtja ostis oksjonilt Köleri maali sõbrale

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johann Köleri maali esitles oksjonil E-Kunstisalongi galerist Airi-Kairi Kaasik.
Johann Köleri maali esitles oksjonil E-Kunstisalongi galerist Airi-Kairi Kaasik. Foto: Margus Ansu

E-Kunstisalong Tartus pidas laupäeval oksjonit, kus teiste hulgas oli enampakkumisele pandud Johann Köleri maal «Hiiu saare talupoeg kirvega / Villem Tamme portree». Ostja omandas selle alghinnaga 112 000 eurot.

«Ostsin Köleri maali selle pärast, et üks hea sõber, kellel on natuke Köleri vastu huvi, ei saanud ise tulla. Ta on praegu välismaal,» ütles suurettevõtja Aivar Tuulberg. «Ja kuna oleme tihti oksjonitel osalenud, arvas ta, et ma olen parim valik seda tema eest ostma.»

Ettevõtja kinnitas, et teos jääb Eestisse.

Emotsionaalne side

Aivar Tuulberg oli koos abikaasa Kristiinaga äsjasel oksjonil aktiivseimaid hinnapakkujaid. Nad ostsid mitu teost, kuid suutsid sealjuures paaril korral eriti tuliseks kujunenud enampakkumises piiri pidada. Nii loovutasid nad Enn Põldroosi maali «Munaneelaja» lõpuks kangemale huvilisele, kui selle alghind 1750 eurot oli kerkinud 2550 euroni.

Kristiina Tuulbergi sõnul on nende pere kollektsioonis maale, graafikat ning ka teistes tehnikates kujutavat kunsti. Peamiseks põhjuseks, miks nad oksjonitel käivad, nimetas ta emotsionaalset sidet teostega.

«Ma ei räägi kunagi investeeringust kunsti,» selgitas ta. «Seepärast ma ei öelnudki oma armastatud abikaasale, et kallis, osta mulle Köler. See on klassikalises võtmes ja filigraanselt maalitud, aga mulle meeldib teistsugune kunst.»

Just emotsionaalsel põhjusel läksidki seekordselt oksjonilt Tuulbergi pere kollektsiooni näiteks Silvia Jõgeveri maal «Etteaste» ja Enn Volmere «Natüürmort küünlaga».

Ühtekokku oli E-Kunstisalongi äsjasel, 32. oksjonil 51 teost 41 kunstnikult. Uue omaniku leidis neist umbes 70 protsenti. See on salongi omaniku Tiia Karelsoni hinnangul väga hea tulemus.

Eriti pingeliseks kujunes enampakkumine «Helmi Puuri portree» puhul. Ülo Tedre 1956. aastal valminud suures mõõdus teose hind kerkis 1750 eurolt lõpuks 4700-le. Peale oksjonisaalis viibijate osales kolm telefonitsi pakkujat.

Miks aga oli seekordse oksjoni tähelepanuväärseima maali, Johann Köleri «Hiiu saare talupoeg kirvega» hind nii kõrge – 112 000 eurot? E-Kunsti­salongi galerist Airi-Kairi Kaasik selgitas, et oksjonitel liigub Köleri loomingut üliharva, sest väga paljud tema teosed on aja jooksul kaduma läinud või ka hävinud.

Viimaste aastate rekordid

Salongi juhataja Daisi Kahuri andmetel pärines E-Kunstisalongi senine rekord aastast 2011, kui Konrad Mäe maal «Itaalia maastik. Rooma» vahetas omanikku 79 000 euro eest.

Eestis on seni oksjonil erakogusse müüdud maalidest teadaolevalt kõige kallimaks kujunenud Johann Köleri maal «Tatarlanna Mšatka mõisa aias». See müüdi 2008. aasta detsembris Vaal Galeriis 2,7 miljoni krooni ehk peaaegu 172 600 euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles