Taasiseseisvumise juubelipäev päädib tasuta hiigelkontserdiga

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Rohumaa
Jaanus Rohumaa Foto: Peeter Langovits

Järgmise aasta 20. augustil, mil Eesti taasiseseisvumisest möödub 20 aastat, korraldatakse lauluväljakul suur kontsert «Vabaduse laul», kuhu oodatakse muusikuid ja külalisi nii Eestist kui välismaalt.


«Mõte on kutsuda kokku Eesti, Läti, Leedu, Rootsi, Vene, Soome ja Islandi artistid ja tähistada taasiseseisvumispäeva ühe suure tasuta kontserdiga,» rääkis SA Tallinn 2011 programmiosakonna juhataja Jaanus Rohumaa. «Kui EV 90 ajal tegime öölaulupeo, siis seekord võiks rõhk olla pigem rahvusvahelisel teemal.»

Islandi päev

Laupäeva õhtul korraldatav suur kontsert oleks omakorda avalöögiks pühapäeval algavale Islandi päevale.

«Praeguse plaani kohaselt tooksime Islandilt enneolematu hulga kunstnikke, muusikuid, kirjanikke ning teisi kultuuritegelasi ja publikut,» rääkis Rohumaa. «Tallinna linnas toimuksid galeriides, vabaõhuväljakutel ja klubides nende ülesastumised koos Eesti tegijatega.»

Ta lisas, et ka Islandi päeva üritused saavad inimestele olema valdavalt tasuta. Ühtlasi olevat üritus Eesti kingitus Islandile. Nimelt oli saareriik 20 aastat tagasi esimene, kes võttis julguse kokku ja tunnustas meie iseolemise tahet. «Islandi muusikakultuur on aga eriline ja maailma mastaabis unikaalne,» ütles Rohumaa.

Rohumaa avaldas lootust, et peale Eesti elanike tulevad kohale ka need, kes 20 aastat tagasi olid eri riikides vabaduse taastamise juures võtmekohtadel.

Ööbimisvõimalus kodudes

Rohumaa sõnul tutvustati presidendi Islandi visiidi ajal seda mõtet ka sealsetele partneritele, kultuuriministeeriumile, Reykjaviki linnale ja riigi presidendile. «Kõik võtsid idee vaimustusega vastu,» tõdes Rohumaa.

Kuna Islandilt hakkavad inimesed kohale jõudma juba enne tähtsat päeva, käis Rohumaa välja veel ühe mõtte. «Eestlastele on ette heidetud mõningat kinnisust,» ütles ta. «Seetõttu võiksid Tallinna inimesed, kel on võimalust, pakkuda Islandi sõpradele nendeks päevadeks ööbimisvõimalust.»

Nii saaksid islandlased näha, kuidas eesti inimene elab oma igapäevaelu, ning see looks isiklikke kontakte. Rohumaa rõhutas, et see on alles mõte ning lähiajal laiendatakse töörühma, kes kõike korraldama hakkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles