Shakespeare 450!

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Saaremäe ja olla või mitte olla.
Üllar Saaremäe ja olla või mitte olla. Foto: MTÜ Kell Kümme

Kuigi maailma ühe suurima kirjaniku Wil­liam Shakes­peare’i täpne sünnikuupäev pole teada, oletatakse, et 26. aprillil ristitud poisslaps nägi ilmavalgust täna 450 aastat tagasi ehk siis 23. aprillil 1564. aastal.

«Shakespeare on ju minu autor,» lausub Eesti viimane Hamlet ehk Rakvere teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe, kes eelmisel suvel mängis Roman Baskini lavastuses nimiosa. «Näitleja Kaarel Karm ütles kunagi, et Shakespeare on üks lahe tüüp, kes kirjutas «Hamleti» talle. Ma päris nii uhkelt ei ütleks, aga Shakespeare on minu jaoks küll see vend, kelleta teatrit üldse olemas ei olekski. Alles pärast teada tulevad Moliére, Tšehhov, Pinter jne. Sest Shakespeare ütles, et kogu maailm on näitelava ja me kõik oleme näitlejad. Ja see on teatri kvintessents.»

Kui Saaremäe juhtuks mõnel tänavanurgal kokku Shakespeare’iga, siis kutsuks ta veini jooma. «Küsiksin talt erinevaid asju, näiteks millest ühed või teised ideed on alguse saanud. Selge see, et ta vastab, et luges midagi, kõik ei saa olla sündinud tema enda geniaalses peas, aga mind huvitab see, kuidas ta toimetas, kui palju ta mõtles kaduviku kättesaamise peale, selle kaduviku, mida ta tekstisse kodeerinud on. Seda küsiks küll. Aga arvan, et ta ei vasta midagi, teeks mulle ühe veini välja ja läheks edasi.»

Saaremäe tõstab Shakes­peare’i tekstides esile poeesia, kujutelma. «Kui ta kirjutas, siis polnud lavakujunduse tegemiseks mingeid variante, seetõttu ta tegelased lihtsalt kirjeldasid, et «ma näen siin suurt laia merd enda ees» jne. Võimas.»

Kuna «Hamlet» on Saaremäe arvates aegumatu näidend, näeb ta selle lavastamise ruumi Eestis küllaga. Ka ise ei välista ta seda. «Aga mitte nii põnevalt kui Roman, ma teeksin klassikalisemas vormis. Võimudraamana. Roman oli ikka ülilahe süstik!»

Shakespeare’i loodud suurtest tegelastest mängiks Saaremäe kuningas Leari. «Macbethi olen juba mänginud, Othello on minu jaoks võõras, pigem siis Jago.»

2014. aasta on kuulutatud Shakespeare’i aastaks. Täna esietendub Shakespeare’i asutatud Globe’i teatris Londonis «Hamlet», mis ringreisil jõuab mais ka Tallinna ja Tartusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles