Eesti prillifilm ja Pärnad said anima-Cannes'i

Tiit Tuumalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Laasi apelsinipoiss käib festivalilt festivalile.
Mait Laasi apelsinipoiss käib festivalilt festivalile. Foto: Kaader filmist

Maailma nimekamate sekka kuuluv Annecy animafilmide festival kuulutas eile välja pikkade filmide võistlusprogrammi, kuhu on pääsenud ka Mait Laasi 3D-nukufilm «Lisa Limone ja Maroc Orange tormakas armulugu».

See tähendab, et esimest korda võistleb Eesti animatsioon nii prestiižikal festivalil lühikeste ja pikkade filmide seas korraga. Juba varem oli Annecy valinud oma lühifilmide võistlusprogrammi Olga ja Priit Pärna joonisfilmi «Lendurid koduteel», millele see on ühtlasi maailma esilinastus. Eestis jõuab film ekraanile alles sügisel.

«Eesti animatsioon saab sellega väga suurt tähelepanu,» ütles Laas.

Kokku on pikki filme võistluses üheksa, mis valiti välja 70 seast. Lühikesi filme võistleb 55. Festivalile esitati ligikaudu 2300 filmi, millest jäi seitsmesse programmi jaotatult sõelale veidi rohkem kui 200.

Maailma suurim ja vanim animafilmide festival, mille seanssidele müüdi mullu 110 000 piletit, leiab tänavu aset 9.–14. juunini. Esinduslikkuse poolest on seda võrreldud ka mängufilmidele keskendunud Cannes’i festivaliga.

Kui Olga ja Priit Pärna film alles alustab Annecyst oma teekonda, siis «Lisa Limone ja Maroc Orange tormakas armulugu» on tiirelnud festivalide karussellis juba oktoobrist peale, kui see Varssavis rahvusvaheliselt esilinastus.

Just neil päevil võistleb film samuti animafestivalide eliiti kuuluval Stuttgardi festivalil ja seal on pika animatsiooni kategoorias 12 osalejat. Kohal on ka Mait Laas ise, kes peab ühtlasi festivaliga paralleelselt toimuval animatsiooni, eriefektide, mängude ja transmeedia konverentsil «FMX» ettekande enda ja Nukufilmi stuudio varasemate 3D-filmide saamisloo kohta. Tähelepanuväärne on selle sektsiooni pealkiri, kus ta esineb: «Metsik ja kummaline».

Lühifilmide võistlusprogrammis Eesti animatsiooni tänavu ei ole, küll on žüriisse kutsutud Rao Heidmets, kes näitab kõrvalprogrammis «In persona» ka valikut oma varasematest töödest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles