Risti kiriku mõistatuslik hauaplaat õnnestus dešifreerida

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risti kiriku 16. sajandi hauaplaat
Risti kiriku 16. sajandi hauaplaat Foto: Stanislav Stepaško

Ajaloolastel õnnestus dešifreerida Risti kiriku altari ees asuva hauaplaadi tekst, mis on andnud aastate jooksul peamurdmist paljudele asjatundjatele.

Plaat oli sadakond aastat huviliste silme eest poolenisti varjatud, kuna seda kattis altariesine puitpõrand. Seoses viimastel aastatel kirikus toimunud restaureerimistöödega pehkinud põrand lammutati ja hauaplaat muutus tervikuna vaadeldavaks.

Kuigi tugeva kulumise ja niiskuskahjustuste tõttu on osa plaadi tekstist loetamatuks muutunud, suutis ajaloolane Anu Mänd lünkliku pealiskirja siiski välja lugeda.

Üllataval kombel on hauaplaat kuulunud Tallinna koorekihist pärinevale nimekale kaupmeheprouale Gertrudile, kes oli raehärra van der Lippe naine ja kes suri tõenäoliselt 31. detsembril 1531. Pealiskirjas on nimetatatud ka nende nooremat tütart Gerdket.

Anu Männi sõnul on tegu tähelepanuväärse leiuga, eriti seetõttu, et nii vanast ajast on naiste hauaplaate säilinud väga vähe. Gertrudi plaadi uhke kujundus kahe vapi ja pika pealiskirjaga, mis rõhutab tema seisust, annab aimu linnaeliiti kuulunud naise positsioonist ja sellest, kuidas põlistati tema mälestust.

Tekst on küll dešifreeritud, ent küsimusi tuleb üha juurde, näiteks, miks asub selline hauaplaat Lääne-Harju servas väikeses Risti kirikus. Hauaplaadi asukohta peetakse küll sekundaarseks, ent pole selgust, millal ja mis põhjusel on plaat Risti altari ette sattunud. Tundub ebatõenäoline, et Vasalemma naabruses asuva kiriku põranda ehituskive oleks hakatud 17. sajandil Tallinnast kohale tooma.

Risti kiriku hauaplaadile saab lähemalt pilku heita sel laupäeval toimuval muuseumiööl, mil Risti kirik on huvilistele avatud kl 18-23. Harju-Ristil teeb pikema peatuse ka Tallinnast lähtuv muuseumiöö eribuss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles