Kõigile, aga igasuguse allahindluseta

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurepärased näitlejad ja võrratud rollid ehk maailmatuuril olev «Hamlet» Tallinna Linnateatri sisehoovis.
Suurepärased näitlejad ja võrratud rollid ehk maailmatuuril olev «Hamlet» Tallinna Linnateatri sisehoovis. Foto: Siim Vahur

Suurepäraste näitlejatöödega tempokas ja energiline lavastus, kus aeglase ängi asemel oli laval vaimukust ja lusti, Shakespeare’i keel ning tänast vaatajat kõnetav sisu. Nii võib iseloomustada Londonis asuva Shakespeare’i koduteatri Globe «Hamletit», mis andis maailmatuuri raames etenduse Tallinna Linnateatri sisehoovis ja Vanemuise suures saalis.

Nii Tallinna kui ka Tartu publik oli nähtust vaimustuses, rahvas tõusis etenduse lõpus püsti ja aplaus ei tahtnud katkeda. Põhjusega. Sest sellist kõigile sobivat, aga samas igasuguste allahindlusteta, meisterlike näitlejatöödega, terviklikku, igati professionaalselt teostatud lavastust näeb Eestis haruharva.

1599. aastal Shakespeare’i asutatud Globe’i teater taastati aastal 1997. Dominic Dromgoole’i juhitud teatri tegijad pööravad palju tähelepanu sellele, et oldaks truu Shakespeare’i ajastule – lavastused toimuvad päevavalges, muusikat tehakse akustiliste instrumentidega, samuti peetakse eheduse nõudest kinni kostüümide valikul ning lavastamis- ja mängustiilis.

Nendest ideedest on kantud ka «Hamlet» – etenduse alguses suheldakse publikuga nagu ühel korralikul rokk-kontserdil; nii saal kui ka lava on ühtemoodi valgustatud; kohati toimub mäng otse lava servalt saali, ent kõik kokku ei mõjunud sugugi vanamoodsana (ega ka palaganina), vaid värskendavalt.

Maailmatuuril olevat «Hamletit», mis esietendus Londonis 24. aprillil, Shakespeare’i 450. sünniaastapäeval, mängitakse kõigis maailma riikides, teatri viimaste arvestuste järgi on neid riike 205 ja suur ringreis võtab aega kaks aastat. Eesti oli seitsmes riik, mis sai osa erilisest teatrisündmusest.

«Hamlet»

Lavastajad Dominic Dromgoole ja Bill Buckhurst.

Nimiosas Naeem Hayat, teistes osades Keith Bartlett, John Dougall, Phoebe Fildes, Miranda Foster jt.

Globe’i teatri etendus 17. mail Vanemuises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles