Pärnu tubli kaubamajakino

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Apollo kino.
Pärnu Apollo kino. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Suvepealinna uus kino on avatud juba paarkümmend päeva. Uue asja võlu hakkab kaduma, aga filmid linastuvad, rahvas käib, tehnilisi viperusi tuleb ette, aga mitte nii palju, et see Eesti esimest Apollo kino luhtunud ettevõtmiseks lubaks pidada.

Kinoga olid Pärnus õnnetud lood. Ainukesena püüdis kinokultuuri kommertslikumat külge hingitsemas hoida samanimelises magalarajoonis asuv Mai kino. Pärnu on aga nagu piki merekallast välja venitatud soolikas, mistap jäi see paljudele kohalikele kaugeks ja turistidele sootuks tabamatuks.

Nüüd ei saa asukoha üle enam kurta. Ka Pärnu südalinnas, samal Aida tänaval, kus paiknevad kontserdimaja ja muuseum, tegutsev kaubamaja Pärnu Keskus on pärast laienemist omandanud mingi suurema mõtte.

Apollo kino moodustab selle kolmandal korrusel koos Apollo poega, mille kaugenemine pelgast raamatuärist on nad viinud ühe sammu kaugusele kabanossidest, nagu ühe suure taru. See polegi niivõrd kino kui puhtakujuline kultuuriasutus, kuivõrd üks osa mitmeosalisest kauplusest. Nii nagu võib aega veeta riide- või raamatupoes, võib seda teha ka Apollo kinos. Teenindus on armas ja viisakas, saalides linastumas laiatarbekaup, millele eeldatavasti kõige enam publikut leiab.

234-kohaline suur saal (kahes väiksemas on kummaski natuke alla saja koha) on Pärnu-sugusele linnale optimaalne. Mitte liiga suur, et paari-kolme­kümne-pealine publik, nagu laupäevasel «Rio 2» seansil, ruumi kõledaks jätaks, ega liialt väike, et mõne uue menufilmi linastusele kõik soovijad ära ei mahuks.

Saali kujundus on lihtne ja funktsionaalne, hämaruses säramas kollased nahalaadse kattega üpris mugavad toolid. Kui võimalik, tasub valida viimase rea nn romantikaistmed. Asi pole romantikas, vaid need väikest diivanit meenutavad, omavahelise käetoeta paariistmed on piisavalt avarad, et end kerra keerata või viimase piirini välja sirutada.

3D-prillide klaasid on küll veidi kriibitud, kuid vaatamismugavust ei häiri, on kerged ja mugavad isegi kõvera nina peal.

Kuidas pärnakaid ja ehk isegi turiste, kelle teele uus kino jääb, silmas pidades programmi koostada, vajab veel katsetamist, proovimist, otsimist ja leidmist. Mõni asi, mis mujal töötab, jääb Pärnus sootuks tähelepanuta ja vastupidi. Miks see nii on, ei tea mitte keegi.

Kavas domineerivad linastumise ajaks veidi aktuaalsust kaotanud menufilmid, õigemini nende järjed. See on publiku harjutamiseks ja kuhtunud kinohuvi turgutamiseks ilmselt vajalik võte. Puhtakujulist kommertskraami aitab natuke tasakaalustada «Grand Hotell Budapest».

Pärnule on uue kino sisust ikka veel olulisem uue kino olemasolu fakt. Apollo võinuks seda kurjasti ära kasutada, kuid ei kasutanud. Kaubamajakinona töötab see kenasti, eriti kui filmide linastusperioodi tulevikus üle kahe nädala ei venitataks.

Pärnu Apollo kino

•    Asub kaubanduskeskuses Pärnu Keskus

•    Kolm saali, 234-, 93- ja 93-kohaline

•    Tavapilet maksab sõltuvalt ajast 2D-filmi puhul 4/5 eurot (äripäeviti) ja 6 eurot (reede õhtul ja puhkepäeviti), 3D-filmi puhul 4.50/6 eurot (äripäeviti) ja 7 eurot (puhkepäeviti)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles