Teatrisuvi pakub etendusi Raimond Valgrest kapten Granti lasteni

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anton Tšehhovi «Kajakas» Esna mõisas Vanalinna Hariduskolleegiumi teatrikooli diplomitööna. Pildil vasakult nooruk Sorin (Ken Rüütel) ja arst Medvedenko (Henri Georg Viies).
Anton Tšehhovi «Kajakas» Esna mõisas Vanalinna Hariduskolleegiumi teatrikooli diplomitööna. Pildil vasakult nooruk Sorin (Ken Rüütel) ja arst Medvedenko (Henri Georg Viies). Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

JUUNI

esietendused

4. juuni

«Lenni»

Objektilavastus olemasolemisest. Autor Ringo Ringvee, lavastanud Anne Türnpu, mängivad Katri Pekri ja Katariina Tamm (Eesti Nukuteater) ning tudengid lavakunstikooli 26. lennust. Mängukoht: NO99 kammersaal.

6. juuni  

«Kajakas»

Vanalinna Hariduskolleegiumi teatrikooli diplomitööks valminud Anton Tšehhovi komöödia. Autor Anton Tšehhov, lavastanud Maria Peterson, osades VHK XVI teatrilennu õpilased.  Mängukoht: Esna mõis.

7. juuni

«Solarise needus»

Stanisław Lemi romaanist inspireeritud lavastus.

Dramaturg Taavi Eelmaa, lavastaja Marianne Kõrver, mängivad Mari Abel, Ivo Reinok, Tõnis Niinemets, Taavi Eelmaa. Mängukoht: Noblessneri jahtklubi (Von Krahli teater).

10. juuni

«Kass tulisel plekk-katusel»

Suure Papa jõukas majapidamises mööduvad ärev õhtu ja öö, millest saavad tõerääkimise hetked nii pere noorele põlvkonnale kui ka vanadele. Autor Tennessee Williams, lavastaja Ingomar Vihmar. Osades Kersti Heinloo, Ingomar Vihmar, Martin Veinmann, Kersti Kreismann, Hilje Murel, Tõnu Oja, Tõnu Aav, Kleer Maibaum-Vihmar. Mängukoht: Laitse Graniitvilla (Eesti Draamateater).

11. juuni

«Valged ööd»

Üks vana unistaja veedab aega linnakärast eemal vaikses maamõisas. Elustuvad kirglikud mälestused noorusea eredaimast seiklusest, mil ta kohtas tütarlast nimega Nastenka. Sentimentaalne noorpõlvejutustus «Valged ööd» on kirjutatud 1848. aastal ning seda peetakse Fjodor Dostojevski kõige helgemaks teoseks. Autor Fjodor Dostojevski, lavastaja Leino Rei, osades Andres Tabun, Martin Mill, Adeele Sepp ja Rait Õunapuu. Mängukoht: Õisu mõis (Ugala).

13. juuni

«Laul, mis jääb»

Lavastus Raimond Valgre ajast ja temast selle aja sees. Ja sellest, kuidas sünnivad laulud, mis jäävad. Autorid Merle Karusoo, Liis Aedmaa, Jan Rahman, Piret Saul-Gorodilov, lavastaja Merle Karusoo, osades Märt Avandi, Laine Mägi, Harriet Toompere, Piret Krumm, Ülle Kaljuste, Robert Annus, Mihkel Roolaid, Pääru Oja, Mait Malmsten, Juss Haasma, Raimo Pass, Taavi Teplenkov, Indrek Sammul, Ain Lutsepp, Guido Kangur, Jüri Tiidus, Tiit Sukk jt. Mängukoht: Eesti Draamateatri suur saal (Eesti Draamateater).

13. juuni

«Üks pealuu Connemaras»

Mick Dowd on viiekümnendates aastates mees, kes igal sügisel palgatakse kohalikule surnuaiale vanu luid välja kaevama, et uutele haudadele ruumi teha. Kui ta aga peab välja kaevama oma surnud naise luud, tõstavad külakeses taas pead kuulujutud sellest, et Mick on ise oma naise surmale kaasa aidanud. Autor Martin McDonagh, lavastaja Üllar Saaremäe, osades Ines Aru, Hannes Kaljujärv, Velvo Väli, Imre Õunapuu. Mängukoht: Lääne-Virumaa, Uusküla, Tooma talu (Rakvere teater).

15. juuni  

«Rummu Jüri ehk tamasseri rauad»

Rummu Jüri satub omast sajandist 1948. aastasse, mil teda kõige rohkem vajatakse, ja ajalugu läheb hoopis teist rada. Publik satub aega, kus metsas on varjul metsavennad ja Lutsu külas kakerdavad ringi miilitsad, külvivolinikud, kommunistid ja muu pahn. Autor Jaanus Tordik, lavastaja Jaan Willem Sibul, osades Madis Milling, Merle Jääger, Helje Põvvat, Uno Nagelmaa, Peeter Sibul, Piret Kägu, Janno Rüütle jt. Mängukoht: Prantso talu hoov (Lutsu teater).

16. juuni

«Et keha mäletaks»

Lavastus uurib lugusid ja mälestusi, millest me koosneme. Noored näitlejad kogu Euroopast, inspiratsioon Homeroselt ja reaalsusest endast. Esietendus Peterburis, seejärel etendused Soomes ja Eestis. Autor ja lavastaja Maria Lundström. Eesti näitlejana mängib Helena Pruuli.  Mängukoht: NO99 teatrisaal, Hiiumaa Suursadam ja Kuressaare Linnateater (produtsendid NO99 ja teatrid Soomest, Tšehhist, Itaaliast ja Taanist).

16. juuni

«Heleaines»

Interaktiivne, kohapõhine ja kontekstile orienteeritud lavastus. Vaataja muutub ka kuulajaks, nuusutajaks, katsujaks, maitsjaks ja mõtlevaks tegutsejaks (vaatajatel soovitatav selga panna riided, mille määrdumise kahju poleks emotsionaalselt laastav). Meeskond: Mari Mägi, Inga Vares, Kaja Lindal, Eve Ormisson, Kristel Maamägi, Keili Retter, Kairi Kivirähk, Henry Griin. Mängukoht: Tartu Uus Teater (G9).

19. juuni

«Jäämurdja sajand»

Muusikaliste numbrite ja pöördeliste episoodidega Suure Tõllu 100 aasta juubelile pühendatud vabaõhuetendus, mida mängitakse Lennusadama kail ja jäämurdja Suur Tõll pardal vaid kaks korda. Lavastaja ja autor Jaanus Rohumaa. Nimiosas jäämurdja Suur Tõll, peaosades Üllar Saaremäe ja Loore Martma, solist Jarek Kasar, teistes osades madrused, sõjaväelased, kütjad, koor. Mängukoht: Tallinna Lennusadam.

26. juuni

«Segajad»

Lavastus kasutab Eesti autorite – Raimond Valgre, Uno Naissoo, Arne Oidi jt – loomingut, nii laulude originaal- kui ka muudetud versioone ja kombineerib neid lugude ja tekstidega, mis räägivad nii konkreetsete laulude saamisloost kui sellest, kuidas tunnevad ennast tänapäevased, noorema põlvkonna loojad, kelleks teksti autorid – Priit Strand­berg ja Tanel Jonas – ise on. Idee autorid: Priit Strandberg, Tanel Jonas, Ele Sonn, Maria Soomets. Näitlejad ja ansambel: Maria Soomets, Priit Strandberg, Tanel Jonas, Ele Sonn. Lavastaja: Tanel Jonas. Mängukoht: Luke mõisa park.

Veel mängitakse

Sakari Pälsi

«Mina olin veel väikene»,

lav Ivo Eensalu, Palmse mõisa

moonakatemajas (esietendus 15.mai)
 

A. H. Tammsaare

«Vanad ja noored»,

lav Vallo Kirs, Vargamäe rehetares
 

Marsha Norman

«Head ööd, ema»,

lav Vilja Nyholm-Palm, Hüüru mõisas
 

Urmas Vadi

«Nukitsamees 2»,

lav Andres Dvinjaninov, Tartus Kammivabriku klubis
 

Ferenc Molnár

«Pál-tänava poisid»,

lav Mart Koldits, Tallinna Linnateatri lavaaugus
 

Ott Aardam

«Mee hind»,

lav Ott Aardam, Saueaugu teatritalus
 

Tiit Palu

«Talgud»,

lav Tiit Palu, Kuressaare sadamaaidas
 

Maria-Lee Liivak

«Mõnikord on kõik nii selge»,

lav Kertu Moppel, Viinistu kunstimuuseumis
 

JUULI

esietendused

4. juuli

«Kajakas»

Tšehhovi tuntuim näidend, mille keskseteks teemadeks on kunst ja armastus.

Autor Anton Tšehhov, lavastaja Tiit Palu, osades Külliki Saldre, Maria Soomets, Karol Kuntsel, Riho Kütsar, Merle Jääger, Jüri Lumiste, Priit Strandberg, Raivo Adlas, Peeter Volkonski jt. Mängukoht: Tartu Ülikooli kirik (Vanemuine).

4. juuli

«Imede aasta»

September 1944. Kolm Eesti diviisi võitlejat on jäänud rindejoone taha. Üks neist viib relvavennad pruudi tallu varjule. Esmapilgul näib see pääsemisena. Aga kaos, mis ümberringi valitseb, saab nad sealt kätte. Tulemuseks on armastuskolmnurk, mis on sõjaajale kohane. See on lugu kiusatusest ja lootusest. See on lugu rasketest valikutest.

Autor Tiit Aleksejev, lavastaja Madis Kalmet. Näitlejad Mari-Liis Lill, Henrik Kalmet, Tarvo Sõmer, Helgur Rosenthal ja Hans Kaldoja. Mängukoht: Jäneda Pullitall (R.A.A.A.M).

9. juuli

«Dara-Bara»

Fantaasiaküllane lavastus, mis räägib eri kultuuride üksteisemõistmisest. Kuidas mõista võõraid, kes tunduvad meist väga erinevad? Lugu sellest, et ka ilma sõnadeta on võimalik üksteisest aru saada. Etenduses saab näha fantaasiaküllaseid tegelasi, tsirkust ja akrobaatikat, teadusteatrit, põnevat koreograafiat ning kõike seda saadab lavastuse tarbeks loodud originaalmuusika. Autor Erni Kask, lavastaja Anti Kobin. Näitlejatena on laval laulja Elina Born, näitlejad Merilin Kirbits, Maarius Pärn, Jevgeny Moissejenko ja akrobaat Anni Veskimäe. Mängukoht: Tallinna teletorni õu.

10. juuli

«Woyzeck»

Kuidas leida oma koht elus, kui sulle pole kätte jagatud just kõige paremaid kaarte? Miks peavad paljud inimesed leppima elus ainult pealtvaataja rolliga – jälgides, kuidas vaid vähesed väljavalitud saavad nautida head ja elamisväärset elu, võimu ja rahaga? Need küsimused painavad lihtsat noort meest Franz Woyzeckit, kes töötab professionaalse sõdurina ning teenib lisaraha doktori juures meditsiinilistes eksperimentides osaledes. Autor Georg Büchner, lavastaja Hendrik Toompere. Osades Priit Loog, Kaili Viidas, Carmen Mikiver, Jaan Rekkor, Indrek Taalmaa, Ago Anderson, Tambet Seling, Ahti Puudersell ja Sander Rebane. Mängukoht: Endla suur saal (Endla).

18. juuli

«Vargamäe unistaja»

Urmas Lennuki uus dramatiseering A. H. Tammsaare «Tõe ja

õiguse» I osa põhjal. Lavastus keskendub kõikidele nendele väikestele motiividele, unistustele  ja sisemistele salasoovidele, mis on nii Andrest ja Pearut kui Krõõta ja Mari Vargamäel tegutsedes inspireerinud. Selle suvelavastuse märksõnadeks on naturaalsus, siirus, lapsemeelsus ning mäng. Käbid, kivid, oksad, vesi, lumi, leib... Lavastaja Urmas Lennuk. Näitlejad Ott Sepp, Liisa Pulk, Loore Martma jt. Mängukoht: Tammsaare muuseum Albu vallas.

23. juuli

«Kanuusõit algajatele»

Sisu poolest kelmikomöödia, aga kohati võtab see draama värve, kohati pöörab situatsioonikoomikasse, lõpupoole võtab lausa farsi ilme, aga päris lõpus, kus tegevus jõuab kulminatsiooni, saab sellest järsku «must» komöödia. Autor Mike Yeaman, lavastaja Eero Spriit, osades Ene Järvis, Väino Laes, Agnes Aaliste, Veljo Reinik, Martin Kõiv ja Madis Milling. Mängukoht: Lohusalu sadam ja üle Eesti (Vana Baskini teater).

26. juuli

«Vaese mehe ututall»

Rapla kultuurikeskus tähistas möödunud aasta lõpus oma 80. sünnipäeva. Just nii mitmed aastad tagasi, 1933. aastal, avatud Rapla Haridusseltsi rahvamaja avaüritusel mängis kohalik näitetrupp August Mälgi kirjutatud näidendit «Vaese mehe ututall». Kui aktuaalne on see näidend praegu? Autor August Mälk, lavastaja Piia Põder, osades Anelle Trepp, Inga Tarto, Merilyn Elge, Krete Pregel, Carl Alas jt. Mängukoht: Raplamaa, Nõmme kõrts.

29. juuli

«Nipernaadi»

Klassiku hurmavalt romantiline lugu armastusest, ilust, unistustest ja minekust. Autor August Gailit, lavastaja Jaan Urvet, osades Helve Esta Sillamaa, Kristjan Arunurm, Mari-Liis Leivalt, Piret Põllu, Ago Täpsi jt. Mängukoht: Hiiumaa Soera talumuuseum.

31. juuli

«Kus sa oled, Juhan Liiv?»

On möödunud 150 aastat Juhan Liivi sünnist. Statistika järgi viitab kõik sellele, et aeg nii väikese rahva jaoks nagu eestlased, on küps, et võiks sündida uus Juhan Liiv. Me vajame teda, et keegi näitaks meile teed, vajame kedagi, keda lugeda, kuulata ja armastada. Meil on sotsiaalne tellimus – Juhan Liiv. Autor ja lavastaja Urmas Vadi, osades Raivo E. Tamm, Aarne Soro, Klaudia Tiitsmaa, Jaan Pehk. Mängukoht: Alatskivi Liivi muuseum (Liivi Muuseum).
 

Veel mängitakse

Norm Foster

«Neljakesi paaris»,

lav Vello Janson, Jõelähtme golfiklubis
 

Maksim Gorki

«Vassa Zelesnova»,

lav Eili Neuhaus, Kukruse Polaarmõisas
 

August Strindberg

«Preili Julie»,

lav Roman Baskin, Kõue mõisas
 

Hristo Boychev

«Titanicu orkester»,

lav Madis Kalmet, Tapa raudteejaamas
 

G. B. Shaw

«Mesallianss»,

lav Roman Baskin, Ohtu mõisa tallis
 

William Shakespeare

«Hamlet»,

lav Roman Baskin, Rakvere linnuses
 

Renate Valme

«Pung»,

Nargenfestivalil, Omari küünis
 

Gerda Kordemets

«Vanameestesuvi»

Tõstamaa rahvamajas
 

AUGUST

esietendused

1. august

«Vaga vend Vahindra»

Vend Vahindra, kodanikunimega Karl Tõnisson alias Karlis Tennisons oli 1920. aastate Eestis tähelepanuväärne tegelane, «paljasjalgse Tõnissoni» hüüdnime all tuntud seikleja, veidrik ja tihtipeale rahva pilkealune. Samas oli ta üks esimesi läänlasi, kes möödunud sajandil budistliku kerjusmunga eluviisi omaks võttis. Kirgliku ja radikaalse antikristlasena kuulutas ta end Baltimaade budistlikuks peapiiskopiks ja unistas õndsast Pan-Baltoonia ilmariigist. See riik saabus Vahindra enese jaoks 1962. aastal Birmas, kui ta siitilmast lahkus ja peale seda bodhisattvaks kuulutati, olles nõnda ainus eesti päritolu budistlik pühak.

Autor Mihkel Seeder, lavastaja Taago Tubin, osades Tarvo Vridolin, Tanel Ingi, Janek Vadi, Kristian Põldma jt. Mängukoht: Eesti Maanteemuuseum (R.A.A.A.M).

1. august

«Hääled»

Kaks näitlejat ja tšello. Mees ja naine. Tüdruk ja poiss. Ema ja poeg. Õpetaja ja õpilane. Hääled meis ja meie ümber. Üksi teineteises. Ja vaikus kõige üle. Pärast etendust on soovijatel võimalik jalutada Esna kabelisse ja kuulata seal Johann Sebastian Bachi süite soolotšellole Johannes Sarapuu esituses. Autor Jaan Kruusvall, lavastaja Lembit Peterson. Osades Garmen Tabor ja Aleksander Eelmaa ning tšellist Johannes Sarapuu. Mängukoht: Esna mõis (Theatrum).

1. august

«Kvartett»

Muusikainimestele mõeldud vanadekodu iga-aastaseks traditsiooniks on kujunenud Giuseppe Verdi sünnipäeva tähistamine galakontserdiga. Selle omapärase maja kuulsaimad asukad on neli endist ooperilauljat, kes moodustasid kunagi kuulsa ja hinnatud kvarteti. Ent nende  omavaheline läbisaamine ei ole kiita. Elustuvad ühised mälestused ja hetked laval, armumised ja lahkuminekud. See on südamlik lugu, mis ajab ühteaegu naerma ja paneb kurvastama ning toob Endla lavale kokku vanema põlve armastatud näitlejad. Autor Ronald Harwood, lavastaja Enn Keerd. Osades Lii Tedre, Helene Vannari, Feliks Kark ja Raivo Rüütel. Mängukoht: Endla teatri suur saal (Endla).

9. august

«Kapten Granti lapsed»

Kui 19. sajandi Šotimaal leitakse hai kõhust katkendlik pudelikiri, algab suurejooneline seikluslugu, mis viib vaataja ümbermaailmareisile kadunud kapteni jälgedes. Aga millised silbid ja sõnad ikkagi sobituvad tegelikult selle salapärase kirja lünkadesse? Meremuuseumi Lennusadamas kehastub jäälõhkuja Suur Tõll oma juubeli puhul aurujaht Duncaniks ning asub uljalt koos laevatäie šotlaste ja ühe veidravõitu prantslasega üle ookeani teele. Mängus on üllad tunded, romantilised ideaalid, ennastohverdav kangelaslikkus, põnevus, salakavalus ja reetlikkus, aga kuna tegu on šotlastega, siis loomulikult ka tants, torupill, ruudulised seelikud ja mahe huumor. Osades kapten Granti lapsed: Lisa Marie Silbaum või Teele Kaljuvee-O’Brock, Keijo-Johann Norden või Märten Männiste. Teistes osades Anti Kobin, Lee Trei, Mihkel Tikerpalu jt. Autor Jules Verne, lavastaja Vahur Keller. Mängukoht: Tallinna Lennusadam (NUKU).

12. august

«Mere märgid»

Üks väike saar. Küllap on selliseid maailma eri nurkades palju. Paigad, mis keelduvad muutumast, kuigi maailm nende ümber muutub järjest kiiremini. Ühel pulmapeol näeb noormees Colm linnatüdrukut. Ilusat tüdrukut, kellesarnast muidu seal saarel juba ei kohta. Timothead. Aasta hiljem kirjutab Colm talle kirja. Ilusama, kui temasugusest lihtsast kalurist ealeski võiks oodata. Autor Gardner McKay, lavastaja Margus Kasterpalu. Osades Kadri Adamson ja Meelis Rämmeld. Mängukoht: Saueaugu teatritalu (Ugala).
 

Veel mängitakse

Aino Pervik

«Kunksmoor»,

lav Andres Dvinjaninov, ERMi mõisapargis Raadil
 

Kenneth Grahame

«Tuul pajuokstes»,

lav Oleg Titov, Männimäe külalistemaja aias
 

Anne Türnpu, Eva Klemets

«Tokerjad»,

Anija mõisas
 

Toomas Lunge, Anneli Aken

«Valge Daami saladus»

Haapsalu piiskopilinnuses


Kogus Heili Sibrits, aitäh Eesti Teatri Agentuurile (teater.ee)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles