Suri kultusteose «Lilled Algernonile» autor Daniel Keyes

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniel Keyes.
Daniel Keyes. Foto: http://www.danielkeyesauthor.com/

Pühapäeval, 15. juunil suri kopsupõletiku tüsistuste tagajärjel ameerika ulmekirjanik ja kultusteose «Lilled Algernonile» autor Daniel Keyes.

9. augustil 1927. aastal New Yorgis sündinud Keyes debüteeris ulmes 1952. aastal. Ta lõpetas ülikooli psühholoogina, töötas erinevate väljaannete juures toimetajana, koomiksisüžeede autorina, moefotograafina ning õpetas alates 1966. aastast Ohio ülikoolis inglise kirjandust, kus talle 2000. aastal omistati emeriitprofessori aunimetus.

Samal aastal andis Ameerika Ulmekirjanike Assotsiatsioon (SFWA) talle emeriitautori tiitli, mis on sarnane suurmeistri aunimetusele, kuid omistatakse kirjanikele, kes pole kunagi olnud eriti viljakad.

Keyesi kuulsaimaks teoseks on jutustus «Lilled Algernonile» (Flowers for Algernon), mis ilmus esmakordselt ajakirjas The Magazine of Fantasy and Science Fiction aprillis 1959. Teos räägib vaimselt alaarenenud noormehest Charlie Gordonist, kellest operatsiooni tulemusel saab lühikeseks ajaks geenius.

Jutt võitis aasta parima lühiloona maailma prestiižseima ulmeauhinna, fännide välja antava Hugo ning on tänaseks lisaks lugematule arvule ulmeantoloogiatele ja tõlgetele saanud kindla koha ka USA koolilugemikes.

Kirjanik laiendas jutustuse süžee samanimeliseks romaaniks, mis ilmus 1966. aastal. Romaan võitis SFWA poolt välja antud Nebula auhinna, ehk siis kirjanike kolleegipreemia. 1968. aastal tehti romaani põhjal film «Charly», milles peaosa mänginud Cliff Robertson (1923–2011) võitis oma rolli eest parima meesnäitleja Oscari.

Eesti keeles ilmus jutustus «Lilled Algernonile» samanimelise Ain Raitviiru kokkupandud angloameerika ulmeantoloogia nimitekstina 1976. aastal Jaan Kaplinski tõlkes. Romaani «Lilled Algernonile» andis kirjastus Ersen eesti keeles välja 2011. aastal Marja Liidja tõlkes.

Eesti lavadel on «Lilled Algernonile» olnud mitu korda: peaosalist Charlie Gordonit on kehastanud nii Andres Ots kui Lauri Kaldoja.

Lisaks ulmele viljeles Keyes ka kriminaalkirjandust ning võitis 1982. aastal ka Ameerika Kriminaalkirjanike Assotsiatsiooni Edgari auhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles